Safehavens lyxiga motorkatamaran gör 50 knop!

En cruisingkatamaran på 20 meter med dubbla V12:or på 3 100 hk och en skrovform som båtvärlden inte har sett maken till. Redan där förstår man att Safehaven Marines senaste skapelse är något extra. T-2000 Voyager var namnet.

Legendariska Safehaven Marine bygger några av världens mest potenta yrkesbåtar och gör det med den äran. Så har det hetat i många år nu och i lika många år har varvet sjösatt det ena uppseendeväckande flytetyget efter det andra. Och där Thunder Child II kanske hör till den mest minnesvärda.

3 100 hästkrafter

Nu är det dags igen och den här gången gäller det en cruisingkatamaran med dubbla V12:or (2 x MAN V12 på 1 550 hk vardera). Bara en sådan sak – men till detta kommer ett skrov som inte låter sig beskrivas så lätt. Men som ska vara särdeles effektivt när det kommer till höga farter och lång räckvidd i en frestande kombination. Och där del av hemligheten ligger i ett katamaran skrov med en för som både är negativ och positiv hur konstigt det än må låta. Negativ för att maximera vattenlinjelängden och för att den ska skära genom vågorna effektivt. Men också positiv och väl utlagt med skarpa slag för att skapa bärighet.

Grundidén, skriver man på hemsidan, var drömmen om en båt som blixtsnabbt tar dig till några av världens mest ogästvänliga och avlägsna farvatten. Och som väl på plats inte skäms för sig när det kommer till boendekomforten. I skrivande stund håller man som bäst på med de första testerna och ja – det ser lovande ut. Eller vad sägs om en räckvidd på 1000 sjömil i 30 knop? Om man sedan nöjer sig med 16 knop kommer man hela 1 700 sjömil. För att inte tala om 3 000 sjömil i 9-10 knop.

Fräck med låg profil

Till detta har stora ansträngningar gjorts när det gäller utseendet. T-2000 Voyager fick under inga omständigheter komma att ”se så boxig ut” som stora cruisingkatamaraner brukar göra. Gällande detta anser man sig också ha lyckats väl då båten har en förhållandevis låg profil och att den sedd från sidan skulle kunna misstas för en enskrovsbåt.

Plattform för äventyr

Invändigt har heller inga genvägar tagits för att uppnå högsta möjliga komfort med en luftig salong och hytter som går i en stramt sober stil och som sägs vara mycket genomtänkt i stort och smått. Mycket krut har också lagts på att skapa en högklassig förarmiljö med fjädrande stolar och med en ergonomiskt genomtänkt utformning. Allt för att T-2000 Voyager ska kunna vara den bekväma plattform och boende mitt i de vildaste av farvatten som den är tänkt att vara.

Stenhårda tester

Nu följer alltså en period av Safehavens stenhårda tester som varvet är känt för. Tester som garanterat blottar minsta svaghet innan en båt släpps vidare till kunden.