Kungligt besök: Här kan du se Dannebrog under statsbesöket

Pampigt är ordet när Dannebrog gästar Stockholm. Nu kan hon skådas där hon ligger förtöjd nedanför Kungliga slottet utmed Skeppsbron i Stockholm.

Dannebrog anlöper Stockholm inför H.M. Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen. Arkivbild

Senast Dannebrog besökte Sverige var det i samband med att Hans Majestät Carl XVI Gustaf firade 50 år på tronen i början av september ifjol. Då kunde såväl denna skönhet såväl som dess norska motsvarighet siktas längsmed Skeppsbron i Stockholm.

Besöket blir kung Frederik X:s första sedan han tillträde tronen efter att hans mor, Drottning Margrethe II, abdikerade i början av året.

På besök i det flådigaste av flådiga

Ett kungligt besök i Stockholm görs bäst med båt. Än bättre med en kunglig jakt. Kungaskeppet Dannebrog, sjösattes och namngavs 1931 och efter sin hjulångar-föregångare och är verkligen en imponerande syn. Ej heller har hon legat och samlat måsskit genom åren – alls icke – enligt det danska hovet har Dannebrog seglat över 300 000 sjömil under sin livstid.

Med så pass stor besättning kan man fråga sig hur mycket av utrymmet på en kunglig jakt är faktiskt avsett för dignitärerna?

Ombord på Dannebrog är svaret klart: Tillräckligt.

Den bakre delen av det danska kungahusets jakt kallas den kungliga avdelningen, komplett med sällskapsrum, matsal, sovrum och naturligtvis ett arbetsrum.

Under många år har den före detta statschefen drottning Margarethe markerat starten på Danmarks båtsäsong genom att stiga ombord på Dannebrog, förtöjd vid Boj nummer 1 i Köpenhamns hamn. Detta följt av ett avfyrande av en traditionsenlig salut som. Ett slags startskott får båt- och sommarsäsong.

Välkomnandet av de nyblivna kungaparet var något alldeles speciellt det med. Från Dannebrog klev de ombord på kungaslupen Vasaorden.