Kungaparet och politiker testar foilande elbåten Candela

Kungaparet-testar-elbat
Under ett statsbesök med både svenska och holländska kunghuset så fick foilande elbåten Candela visa vad den gick för.

Kungaparet-testar-elbatBåde holländska och svenska kungaparet fick under onsdagen sannolikt sin livs båtupplevelse. Såhär tyckte de om att flyga fram i en elbåt.

Det var första gången på 15 år som ett statsbesök inkluderade en rejäl svängom med en fritidsbåt.

– Det svenska kungaparet verkade ordentligt båtintresserade och både kung Karl Gustaf och Silvia visade bra båtvana när de klev runt på båten. Även det holländska kungaparet Willem-Alexander och drottning Máxima var väldigt roade, vittnar en anställd på Candela.

Anmäl till Hamnen Electric Boat Show och upplev samma flygande elbåt som kungaparet!

Men det var ingen lång tur. Kungligheterna fick nöja sig med ett par minuters färd vid Candelas nya högkvarter i Frihamnen i Stockholm.

Kungen levde upp när elbåten lyfte

Svenska kungen såg enligt bilderna till en början ordentligt sammanbiten ut men så snart den eldrivna bärplansbåten lämnat hamn så sprack han enligt uppgift upp i ett leende. Drottningen Silvia såg väldigt road ut mest hela tiden.

Svenska kungen och drottningen, det holländska kungaparet och olika politiker ombord på Candela C-8.

– Det var en kort tur men med ett rigoröst säkerhetspådrag. Både kungapar och politiker hann komma upp på bärplanen och de ska ha fåt en riktig upplevelse av båten. Att ”foila” med en eldriven bärplansbåt är verkligen något utöver det vanliga. Dessutom var de först ut att få åka med den första Candela C-8 med hardtop, berättar Candelas Mikael Mahlberg och fortsätter:

– Framförallt var båda kungarna väldigt intresserade och hade många frågor. De hade ett tajt schema för dagen och ”tidsgeneralerna” trampade otåligt men efter åkturen bad svenska kungen om att få se båten i fart från bryggan, och dröjde sig kvar för att även få uppleva hur en bärplansbåt ser ut utifrån i fart.

Flera politiker på plats för att prata eldriven sjötransport

Förutom kungaparen var även svenska klimat- och miljöministern Annika Strandhäll på plats. Samt den holländska utrikesministern och forskningsministern. I entouraget ingick också 40 journalister, mestadels från Holland. Mer om statsbesöket här.

Hur fick kungaparet nys om Candelas elbåtar?

– Jag vet faktiskt inte. Men det var svenska utrikesdepartementet som ringde och frågade om vi villa vara med och visa kungaparen Candela, säger Mikael Mahlberg.

Statsbesökets inriktning handlade i stort om den gröna omställningen och om hur Sverige ska bygga ett mer hållbart samhälle. Båten som Candela visade upp var deras fritidsbåt C-8. Mer intressant för besöket är egentligen Candelas kommande elektriska passagerarfartyg.

Upplev samma båt som kungen på Hamnen Electric Boat Show
Under helgen 22-23 oktober kan alla Hamnens följare få uppleva precis samma båt som kungaparen. Anmäl er här till Hamnen Electric Boat Show och kom till Lidingövarvet. Läs mer om eventet här!