Jakt 12 – Sveriges mest effektiva familjemotorbåt?

En Pettersson-kopia? Alls icke! Bättre än så måste vi kunna om vi ska skapa framtidens eldrivna båtliv. Se när Jimmy Hellberg, skaparen av supereffektiva Jakt 12, gästar Hamnen Electric Boat Show.

Det är förstås ingen slump att det just är ett fullblodsproffs inom segling som har skapat en av Sveriges mest lättdrivna motorbåtar. Vem annars, om inte någon som ständigt jagar tiondels knop, ägnar hela sin vakna tid åt att fundera över hur ett riktigt effektivt skrov ska se ut?

Om båten sedan ska drivas med motor eller segel spelar mindre roll.

Se också:
Test: Jakt 12 – inga svall och otroligt låg förbrukning
Jakt 12 – första intrycken från testen
Krönika/analys – de smala båtarnas lovsång

– Det är trots allt betydligt enklare att skapa en effektiv motorbåt än en segelbåt. Inte minst för att man då slipper ta hänsyn till ett brett spann av olika farter och krängningsvinklar, säger Jimmy Hellberg.

– Det gäller att bestämma sig för vad båten ska användas till och inte försöka vara bra på allt. I det här fallet efterlyste beställaren alltså ha en 10 meter lång, bobar och mycket lättdriven familjebåt som skulle göra 15 knop, fortsätter han.

Bra glid

Resultatet syns på bilderna och i reportaget. Det handlar inte helt överraskande om ett långt och smalt skrov som glider effektiv genom vattnet. Något som legendariska Carl Gustaf Petterssons båtar gjorde redan i fritidsbåtens ungdom under första halvan av förra seklet.

Jakt 12:ans likheter med en riktig snabbseglare är påtagliga men så är hon också skapad av segelproffset Jimmy Hedberg.

I det här fallet handlar det dock om mer än bara kombinationen lång och smal. I Jakt 12 har Jimmy Hellberg samlat alla sina erfarenheter från kappseglingsbanorna. Inte minst från tiden med Ericsson Racing Team och segling med den extrema VO70:an. Men också från IMOCA 60.

Egen kategori

Till skillnad från C.G. Petterssons sköna klassiker är Jakt 12 ingen deplacementbåt. Ej heller kan den sorteras in under kategorierna planande eller halvplanande båtar. Frågan är alltså om inte Jimmy Hellberg också har hittat pågå ett nytt gångläge?

Se när Jimmy Hellberg berättar mer på Hamnen Electric Boat Show ovan eller se hela livesändningen från Hamnen Electric Boat Show.