Jakt 12 – bäddar för ett eldrivet familjebåtliv

Långa och smala skrov. Det var receptet till effektiva skrov redan på CG Petterssons tid men med Jakt 12 har man kommit längre än så. Mycket längre. Se inslaget från Hamnens Elbåtsmässa!

Vad hade C.G Pettersson sagt om han hade sett Jakt 12? Den får vi förstås aldrig veta då denna legendariska båtkonstruktör har varit död i över 70 år. Kanske hade han ändå gillat det långa och smala skrovet? Ett skrov som sett på håll påminner om hans egna skapelser.

Ett planande spjut

Men där slutar jämförelserna. En närmare granskning visar att Jakt 12 har mer att komma med och där den moderna byggmetoden i kolfiber bara är början. Vidare har båten en invändig rymd och en formstabilitet som vida överglänser Petterssons flytetyg. En formstabilitet som i kombination med de rejäla slagen i akterskeppet skapar gör att detta skrov, hur långt och smalt det än må vara, planar. Och som planar kommer upp i planing. utan att först behöva stångas med en envis planingströskel. Och som planar utan att förbrukningskurvan sticker iväg.

0,5 liter per sjömil i 15 knop!

Allt sammantaget är Jakt 12 en av Sveriges mest effektiva familjemotorbåtar som med sin Yanmar-diesel på blott 80 hk kommer upp i en toppfart på närmare 20 knop. Och som kommer undan med en förbrukning på blott en halv liter diesel per sjömil i 15 knop. Detta enligt siffror som Hamnen har kommit fram till i en tidigare test.

Nästan inga svall

Men egentligen behövs inga instrument för att ta reda på huruvida ett skrov är effektivt eller ej. Det räcker bara med en snabb blick över axeln. Storleken på svallen som en båt river upp är som bekant ett direkt mått på hur mycket energi som går åt för att driva den. I fallet med Jakt 12 finns det knappt några svall att tala om alls – oavsett fartområde.

Bäddat för eldrift

En frestande tanke är sålunda Jakt 12 i kombination med en elmotor och ett batteri på 120 kWh som skulle ge en räckvidd på runt 120 sjömil i 10 knop.

Se provkörningen av Jakt 12 och intervjun med Kalle Kjerstadius på Hamnens Elbåtsmässa!

Mer från Hamnens Elbåtsmässa:
Lördagens sändning i efterhand
Söndagens sändning i efterhand
“Baljan” blir eldriven – KSSS minskar utsläppen vid Sandhamn
Första bilderna på RIB Unlimited 8HX: ”Beprövat fast bättre”
Evoy: ”Allt som kan elektrifieras kommer att elektrifieras”