Första bilderna på RIB Unlimited 8HX: ”Beprövat fast bättre”

Fjäderlätt konstruktion, dubbla ventilerade tvärsteg och dubbla drivlinor. Det är RIB Unlimiteds nya modell 8HX som har världspremiär på Hamnens Elbåtsmässa i korta drag.

RIB-unlimited-8HX

Vi har skrivit om den innan men ännu inte fått några bilder. Och det är inte så konstigt. Båten kördes nämligen direkt från verkstaden där den fogats samman till Gåshaga Marina och Hamnens Elbåtsmässa.

Filosofin bakom bygget är i stort sett detsamma som för 6-metersmodellen: bygg lätt, bygg effektivt.

– Visst är det spännande med all ny teknik men båtfolket är också en konservativ art. Här har vi en modell som många kan känna igen sig i. Den är på många sätt inte så olik en vanlig RIB med styrpupet med undantaget att den är optimerad för effektivitet, säger Olle Niemer på RIB Unlimited och fortsätter:

– Vi har följt filosofin ”beprövat fast bättre”.

På akterspegeln sitter dubbla drivlinor från Stream Propulsion med effektverkan på 50 hästkrafter vardera. Mer än tillräckligt om man frågar Olle Niemer.

Vad är den tilltänkta målgruppen för 8HX?

– Båten gör sig alldeles utmärkt för den som vill ta sig från punkt a till punkt b och göra det med lite fart. Kanske för de som tjänar tid på att lämna bilen och åka båt till jobbet eller boende i skärgården.

Statistik för förbrukning och räckvidd är än så länge i teoristadiet och det kanske vi får acceptera med tanke på att båten legat i vattnet i knappa 48 timmar.

Se intervjun med Martin Philip på RIB Unlimited från Hamnens Elbåtsmässa här!

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö