Glöm de omsakliga schabraken – köp en klassisk lyxjakt

På jakt efter en ny jakt – varför inte satsa på en klassiker? Gentlemannajakten Alhambra från Feadship är nu till salu. Njut av turer med jetskin, stora sociala ytor eller varför inte en bio under stjärnorna.

Alhambra-lyxjakt-feadship-sorsaljning-till-salu-ikon

Först sjösatt under det glada 70-talet och levererad till den amerikanska logistikmagnaten James A. Ryder hade denna pärla till båt namnet Jardell. Med sin överhängande akter som blivit något av ett signum för det legendariska båtvarvet Feadship är Alhambra, som hon nu mer heter, sannerligen vad man brukar kalla en Gentleman’s Yacht.

Lyxjaktens exteriör har bevarats som en homage till den tid då hon konstruerades medan interiören går anspelar mer mot moderna former, en nedtonat färgpalett och högglänsande detaljer i valnöt.

Se även:
Klassisk nackvridare från Feadship till salu
Största jakten som sjösatts i lyxjaktslandet
Lyxikonen Maltese Falcon renoveras – se bilderna inifrån
Skattepengar delfinansierade Andrey Melnichenkos lyxjakt

Alhambra är, likt många andra av Feadships lyxjakter, konstruerad och uppdaterad för att vara en båt att socialisera på. Med sovplats för tio gäster fördelat på fem hytter, öppna ytor i salongen med plats för middagsbjudningar och ett soldäck som får moderna jakter att blekna i jämförelse är hon onekligen något av ett smycke i Feadships flotta.

Soldäcket är något värt att återkomma till. Vid en senare renovering gjordes layouten om från ett stort loungeområde till två separata. Under samma renovering valde den dåvarande ägaren att dessutom sätta in en utomhusbio för varma medelhavskvällar. Här hittar vi också utomhusbaren när det blivit dags för en svalkande gin och tonic eller varför inte äta middag under öppen himmel vid det specialbyggda teppanyaki-stekbordet.

De senaste åren har Alhambra chartrats i medelhavet något som båtmäklaren Northorp & Johnson menar kan vara ett dolt kapital då intresset för henne varit så pass stort. Foto: Northorp & Johnson

För den äventyrslystna spekulanten finns dessutom flertalet vattenleksaker. Däribland två undervattensscotrar, en jetski och två små dingar; och då har vi inte heller räknat in Tempest RIB:en som står redo för utflykter till land. Allt detta nås genom en nedfällbar badplattform som sitter gömd i akterspegeln.

De 35 meterna av dekadent lyx glider stillsamt fram med en marschfart på cirka 12 knop tack vare sina två dieselmotorer på 460 hästkrafter vardera. Lägger skepparn sig på gasen går lite lite snabbare, cirka 14 knop.

Vad kostar då detta lyxkalas?

Drygt 62 000 000 kronor – ett riktigt kap!