Största jakten som sjösatts i lyxjaktslandet

LyxjaktNu har varvet som står bakom Steve Jobs spektakulära ”Venus” sjösatt en ännu större modell. Med sina 101,5 meter sägs Feadship 808 vara den största lyxjakten som byggts i Holland. Och det var på håret att den fick plats kanalen.

När Sven Yrvind byggde sina första båtar hemma i sin mors källare var han tvungen att slå ut några väggar för att få ut sin skapelse i det fria. Lite samma känsla får man när Feadshipvarvet baxar ur sin senaste skapelse från sin vagga.

Det holländska varvet har haft fullt upp senaste månaderna. Först sjösatte de den 83,5 meter långa Savannah för att en vecka senare visa upp sin största skapelse någonsin. Den lär precis kunna ta sig genom den nyligen utbyggda slussen som är länken till havet från varvet.

Men till skillnad från andra jakter som varvet byggt ska denna bjässe inte levereras direkt till någon kund. Istället ska den figurera och turnera som exempel på vad varvet kan prestera. 

Ombord finns plats för 16 till 20 personer som när sömnbehovet tränger sig på får finna sig i att fördelas i sex hytter, varav en ska vara ännu större än de andra. Den sträcker sig över hela båtens bredd på 14 meter.

Bio i det fria
På bridgedäck (alltså i aktern) finns förutom det självklara en utomhusbiograf. På huvuddäck finns pool med vattenfall, glasbotten och ”jetström”. Det sistnämnda betyder att man kan simma utan att förflytta sig.

På femte våningen finns en lounge och en biograf med ”ultra-high-definition”. Självklart finns också gym, spaavdelning och massagerum.

Arsenal av leksaker
När gäster och besättning vill lämna fartyget finns flera val. Bekvämaste alternativen består (helikoptern ej inkluderad) av tre snabbgående tenderbåtar på 9,6, 8,3 och 7,85 meters längd och två vattenskotrar. Vill man vara lite mer sportig finns en hel arsenal av vattenleksaker att frossa i.

Toppfarten är 22 knop och håller man sig i de lite lägre fartregionerna kan man nog ta sig över Atlanten och tillbaka. Räckvidden uppges vara 5 000 sjömil.

Se alla varvets skapelser på www.feadship.nl.