Lyxikonen Maltese Falcon renoveras – se bilderna inifrån

På knappa sex månader ska det Italienska varvet Lusben ta sig an en totalrenovering av ikonen Maltese Falcon. I artikeln kan du se de bilderna inifrån renoveringsprojektet som är ett minst sagt ambitiöst sådant!

Maltesefalcon-Maltese-falcon-renovation-renoveras

Maltese Falcon är onekligen det fartyg som satte tonen för vad segeldrivna lyxjakter kunde vara. När hon först såg dagens ljus 2006 var designen banbrytande. Skutan kunde segla knappa 20 knop utan att det alls kändes speciellt dramatiskt. Att förflytta de 88 meterna av total lyx från ena sidan av Atlanten till den andra tar knappa 10 dygn med rätt vind i seglen.

Hennes kanske mest uppseendeväckande kännetäcken är de tre masterna. På nära 60 meter vardera rullas 2 300 kvadratmeter segel fördelat på 15 segel in i spridarna. Trimningen görs helt genom hydraulik som får de jättelika masterna att vrida på sig efter de rådande vindförhållandena.

Men nu, efter 16 år av charter och atlantkorsningar, är det dags för en totalrenovering.

Renovering med hänsyn till jakten historia

Det är hos varvet Lusben på den italienska västkusten som hon ska få sin nya lack. Men arbetet är inte ett som görs i all hast. Då Maltese Falcon blivit något av en ikon och ett livslång dröm för Tom Perkins, visionären bakom designen vidtar varvet, vidtar varvet största varsamhet för att behålla de ursprungliga idealen.

– Detta är inte en jakt som Perkins planerade under sex månader. Den följde med honom under flera, flera, år. Allt vi ersätter, behöver ändra, måla eller uppdatera är något som vi måste ge samma omtanke som han gjort, säger Pierfrancesco Cafaro, som idag skeppar Maltese Falcon, till tidningen Boat International.

Det är inget litet åtagande att renovera en lyxjakt av denna storlek på endast sex månader men enligt ägare och skeppare är Maltese Falcon i de bästa av händer.

Arbetet påbörjades i november och väntas stå färdigt i slutet av maj. Men det krävs mycket manskraft för att få det färdigt i tid, ett team på 40 personer jobbar så gott som konstant på att färdigställa renoveringen.

Alterationerna är många och ofta små. Något som däremot kommer att få jaktens ihärdiga följare att spärra upp ögonen är hennes nya färg. De tidigare svarta friborden får nu en fräsch strykning av midnattsblått.

Resten av ändringarna görs i hopp om att vara mer tilltalande den växande chartermarkanden. Hon hyrs ut av superjaktmäkaren Burgess för den blygsamma summan av 490 000 euro i veckan – innan omkostnader!