Första bilderna på X-Yachts nya racer – ska slåss på ORC-banorna

”En båt byggd för vinnare” så vill X-Yachts profilera sin nya racer som ska sjösättas inom ett år. Borta är lull-lull och istället ligger fokus på ORC-racing. Nu har de första bilderna släppts och vid vattenlinjen skymtas fortfarande tre streck.

Uppgifterna är än så länge knappa men de första fulla renderingarna av X-yachts satsning mot en renodlad racer är nu här. Båtmodellen har fått namnet XR-41 och ska vara som klippt och skuren för att prestera i ORC-racing.

Formspråk och skrovdesign för den nya modellen är onekligen ett rejält avsteg från de racingmodeller som det danska varvet tidigare producerat. Här tar man ett tydligt steg mot en mer modern form till skillnad från tidigare kappseglingsorienterade båtar. Det finns heller inte en tanke på att skapa en entypsbåt likt ClubSwan 43 som tas i drift under året.

Första renodlade racern på 20 år

Nog lär det finnas skeptiker som drar sig från att kalla denna nya modell för en renodlad racer men det är åtminstone så som X-Yachts själva vill positionera sin nya satsning.

Och det är förståeligt.

Under de senaste årtiondena har det danska varvet visserligen producerat flertalet högklassiga båtar men har samtidigt tappat en del av sitt snabbseglande DNA. Trots ”XP-linjen”, bestående av en 33-, 38-, och 55-fotare har, fokus legat allt mer på att bygga högpresterande cruisers.

Lång tid har gått sedan X-79:an, X-99:an och IMX-serien av båtar som gav varvet dess höga status.

Men med XR-41 hoppas man ta sig tillbaka till forna dagars glans.

Kan följas av ytterligare en modell

Om uppgifterna kring XR-41:an är knappa är dessa snudd på obefintliga men redan nu spekuleras det kring ytterligare en modell i serien som med största sannolikhet kommer att vara mindre.

Klart är att man tagit avstånd från Jeppesen-arvet och nu bygger båtar som ritats ”inhouse”. Om det är till för- eller nackdel återstår att se men de tre strecken vid vattnet sitter kvar och inom ett år lär vi se den nya modellen dyka på kappseglingsbanorna.