Fetaste RIB:en, knäppaste badleksaken, smartaste jetskin…

Pirelli_50_RIB_inledningsbild
Pirelli 50 är bestyckad med 2 x 600 hk och uppges vara i det närmaste odramatisk att köra oavsett väderförhållanden.

… men också fulaste fören, bästa fiskebåten och mycket mer. Hamnens trendspaning på båtmässan i Düsseldorf fortsätter.

Svår att missa på mässan och lätt att falla för – om man gillar RIB. Så rivstartar vi denna spaning och vi snackar om italienska Pirellis 50-fotate som med sina 15,20 meter stal showen i segmentet uppblåsbara båtar.

Fler spaningar i Düsseldorf:
Trendspaning – rymliga båtar på världens största båtmässa
Trender i Düsseldorf – fylliga förskepp och stora fönster
Nimbus 465 Coupé – anrika märket satsar på trawler
Nimbus W11 – walkaround med sinne för sol och bad
Boot Düsseldorf – världens största båtmässa öppnar i helgen

Pirelli 50 är bestyckad med 2 x 600 hk och uppges vara i det närmaste odramatisk att köra oavsett väderförhållanden även om det känns i magen när man släpper de 1 200 hästkrafterna fria. I övrigt ser den ut som man kan förvänta sig av modern båtdesign. Rejäl solbädd i aktern, ytterligare en i fören och gott om svängrum däremellan.

Inredningen är strikt med ett minimum av krusiduller och utsvävningar. Rak, enkel och pratisk design – rätt upp och ned.

Motordriven luftmadrass

Uppblåsbar är också iMatJet som är världens första motordrivna luftmadrass. Ett måste om man får tro den tyska tillverkaren som iskallt räknar med att detta ska bli sommarens stora hit vid badstränderna. Framdrivning sker via eldrift och två inkapslade podar som man styr med en trådlös fjärrkontroll. När man trycker på för fullt så kommer man upp i tre friska knop.

En motordriven luftmadrass blir, om det går som tillverkaren tror och hoppas, sommarens verkliga hit på badstränderna.

Renodlad solskensglidare

Raskt vidare till Capoforte SQ 240i, också det en badleksak om än i en annan prisklass. Enkelt beskriven en sol- och badbåt med allt vad man kan önska sig av solbäddar, sittgrupper och utrymmen under bar yta. Gott så men mest utmärkande är den minst sagt annorlunda och väl utlagda fören vars uppgift är att hålla brottsjöar stånga samtidigt som den bereder extra plats ombord.

Capoforte SQ 240i har allt som utmärker en renodlad sol-och badbåt. Notera förskeppet som ska hålla brottvågor stångna.

Bärbar jetski

På temat badleksaker presenterar företaget Jetsurf Ski en kolfiberbyggd och betydligt nättare variant av en jetski, såsom vi känner dem. Jesturf väger blott 18 kilo, inklusive bensinmotor och allt, och är sålunda inte tyngre än att den kan läsas under armen.

På samma tema bygger Jetsurf Ski också bensinmotordrivna brädor i flera varianter, med och utan styre och alternativet i det senare fallet är att reglera gaspådraget med en fjärrkontroll.

Jetsurf Ski är en ultralätt jetski i kolfiber. Vikt 18 kilo inklusive motor. Toppfart ca 35 knop.

Badbåt i all enkelhet

Nästa udda flytetyg är en färgglad skapelse som går under namnet Spacebuggy och som uppges klara upp till fyra passagerare för långsamma färder på skyddat vatten. Mer än något annat väcker den uppmärksamhet för att den kan fås i en lång rad skrikiga färger. Men också för att den är befriande okomplicerad i sin konstruktion.

Bland finesserna noteras självlänsande sittbrunn, rejäl badstege och avbärarlist, halkfria och skumbelagda gångytor samt en rad styvfack. Rekommenderad motor är en snurra (el-eller bensindriven) på 9-90 hk.

Spacebyggy är befriande enkel i sin konstruktion och kan fås i flera olika skrikiga färger.

Lättdrivna Veeer X13

Sist ut är den långsmala och sportfiske- och utflyktsbåten Veeer X13 som inte bara är stryktålig och förvånansvärt stabil. Framför allt är den dock lättdriven vilket gör att man ska kunna klara sig bara med en utombordare på max 10 hk. På båtmsässan i Düsseldorf rekommenderades den dock med Mercrys nya elmotor, Mercury Avator 7.5e, som är den första i en serie på fem elmotorer som den stora motortillverkaren kommer att leverera redan år.

Veeer X13 är lättdriven ocvh förtvånansvärt stabil. Lanseras med nya elmotorn Mercury Avator 7.5e.

Hamnen återkommer med fler trendspaningar från båtmässan i Düsseldorf inom kort.