Nimbus 465 Coupé – anrika märket satsar på trawler

Nimbus-465-Coupé
En bobåt av rang med nya funktioner som ska underlätta livet ombord. Det bjuder Nimbus 465 Coupé.

Nimbus-465-Coupé En bobåt av rang med nya funktioner som ska underlätta livet ombord. Det bjuder Nimbus 465 Coupé.Nimbus satsar på ett nytt flaggskepp i trawlerstil med stora utrymmen och många praktiska funktioner. Men hur mycket trawler är den egentligen?

Det piggar upp att se det anrika svenska varumärket satsa vidare och våga utforska nya segment. De vill fortsätta sin jakt att expandera utomlands och gör nu det med vad de kallar en långdistans-cruiser. Det är också friskt att de slutklämmer med att ambitionen är att de ska satsa på långsammare farter, lägre förbrukning och till och med en såkallad serie-hybrid där driften är elektrisk. Dock med backup av en elgenererande dieselmotor.

Även vi på Hamnen lockas av tanken att tillbringa mer tid till havs och att kunna ge oss ut på långa turer. Eller att bara kunna använda båten som ett ombonat fritidshus.

Bra, men …

Gott så. Risken är dock att denna trawler-långdistansare varken passar för långdistans eller eldrift. Den har gubevars ett planande skrov.

Vårt första intryck är att Nimbus moderiktigt satsat på ett trawler-stuk. Redaktionen är i skrivande stund på världens största båtmässa i Dusseldorf och det råder inga tvivel om att trenden för detta är stark. Man satsar på bulliga och breda förskepp för bättre rymd och bygger större och framflyttade hytter för att skapa mer plats invändigt. Likaså är trenden med framåtlutande vindrutor stark.

Låt dig inte luras

Sammantaget ger detta en känsla av ”långdistanscruiser”, även om jag tycker att det inte är ett fullt ut passande adjektiv. Speciellt inte då en traditionell trawler går långsamt i deplacementsfart, vilket avspeglar sig positivt på bränsleåtgången. Nimbus och många andra som hakat på trenden vill istället hålla farter på långt över 20 knop, och då vill det till att bränsletankarna är rejält tilltagna för att man ska komma riktigt långt.

Begränsad räckvidd

Nimbus 465 Coupé mäter 15 meter på längden och väger 17 600 kg. Bränsletanken rymmer 1 700 liter. Gällande bränsleförbrukningen torde det sålunda bli svårt att i angiven cruisingfart komma under fyra liter per sjömil. Något som i sådana fall skulle motsvara 425 sjömil.

I trawler- och långdistanskretsar brukar man prata om att man ska kunna korsa Atlanten. Minst. Ta till exempel Dieselduck som gärna åker till Nordnorge eller över Atlanten. Eller båtarna som vi listade i vårt reportage ”Motorbåtar för långdistans, kristid och överlevnad”.

 

Nimbus kommer med en trawler-inspirerad långdistanscruiser. Frågan är bara hur mycket av en långdistansare som Nimbus 465 Coupé egentligen blir?

En konsekvent utgångspunkt för däckslayouten på 465 Coupé har utformats för att kännas säker och båten ska vara smidigt att köra, även med ett minimum av besättning och under utmanande förhållanden. Samma sak gäller för de invändiga utrymmena. 

Rymligt inre

Gällande de inre utrymmena så ser Nimbus ut att briljera i rymd och ljusinsläpp.  I ronden yttre utrymmen tar de också ett stort steg framåt med stor badbrygga, funktionell flybridge och ett fördäck som bjuder in till behagligt sommarhäng. Men alla mest användbart på våra vatten, är kanske taket i aktern med en, vad det verkar, smidig kappellösning.