Aspect 45 – världens mest avancerade kölbåt är svensk

Aspect 45 beskrivs som den häftigaste, mest ambitiösa och tekniskt avancerade cruising-segelbåten någonsin. Hamnen fick ett snack med ägaren och projektledaren Rolf Tannergård när han gästade Hamnen Electric Boat Show.

Hur många timmar av utveckling och båtbygge detta har tagit vet ingen utomstående. Ej heller vad det har kostat. Däremot vet vi att det är en 45-fotare som är byggd helt i kolfiber och med smått otroliga funktioner. Skrovet är byggt i enkellaminat för att vara så lätt och starkt som möjligt. Tillbehör och lyxutrustning som vore det en 100-fots lyxjakt. Hydraulik, eldrift och knappsegling ner i minsta manöver.

Se också:
Aspect 45 – svensk värsting med lyxjaktsteknik
Sjösatt – Aspect 45 visar ny otrolig teknik

Men det är bara början. Vidare noteras en köl som inte bara fälls för grunda vikars skull utan också som en ren trimfunktion och med en trimtab i bakkant. Knappar och trådlös joystick för att styra i stort sett allt ombord. Sätesvärmare åt rorsman.

Fria händer för designern

Så fortsätter det med den ena makalösa finessen efter den andra. Riggen är liksom hybrid-driften framtagen inom varvets väggar och det är alldeles uppenbart att designern Kåre Ljung har fått helt fria händer när Aspect 45 skulle ta form.

Svindlande idéer

Hamnen får ett snack med Rolf Tannegård som inte bara är ägare till båten utan också en hårt drivande kraft bakom projektet. I videon ovan får ni se när han förklarar hur den så kallade parallellhybrid-driften fungerar. Det handlar grovt om att en elmotor och en dieselmotor samverkar. Han berättar också om hur den ena svindlande idén efter den andra tog form.

Aspect 45 är en uppvisning i modern och avancerad teknik.

Lyckad elbåtsmässa

Hamnen Electric Boat Show arrangerades på Lidingövarvet i höstas med livesändningar, intervjuer och möjlighet för besökarna att provåka allehanda eldrivna båtar. Allt med syftet att öka kännedomen kring eldrift och hur man får ner energiförbrukningen på båtar. Bland annat avhandlades vilken elbåt som passar vilka behov och hur man byter sin gamla inombordare eller utombordare till en som drivs av el.

Framtida utmaningar

Sist men inte minst diskuterades det kring framtida möjligheter och utmaningar som båtlivet står inför. Mycket pekar på att Hamnen arrangerar fler elbåtsmässor framöver. Håll ut!