Världsrekordet i vindsurfing krossat – Heidi nära 50 knop!

47,16 knop! Så fort gick det i genomsnitt när schweiziskan Heidi Ulrich gav benet med sin vindsurfingbräda i en grävd kanal mitt i Namibias öken. Se videon!

En noterad toppfart på 49,96 knop. Det är förstås svindlande. Viktigare var dock att Heidi Ulrich lyckades hålla 47,16 i snitt över 100 meter vilket räckte mer än väl för att slå det gamla fartrekordet för kvinnor.

Fler svindlande prestationer på vindsurfingbräda:
Livsfarlig vindsurfing – 47 knop i en lerpöl
Nytt fartrekord i vindsurfing – av 52-åring
53,27 knop – nytt galet vindsurfingrekord
Svensken som var först över 50 knop får hederspris
Björn Dunkerbeck – rekordsurfarens liv blir dokumentärfilm

Det hela skedde, som brukligt när det gäller vindsurfingrekord, i en grävd kanal i Namibia. En kanal för övrigt som är trådsmal, grund och belägen i ett landskap plant som ett salsgolv. Allt för att vindarna ska få fart samtidigt som vågorna hålls till ett minimum.

Många rekordförsök

Lüderitz, som platsen heter, är sedan länge ett Mekka för idrottshjältar, eller vildhjärnor om man så vill, som vill surfa riktigt fort. Inte minst under Lüderitz Speed Challenge då det brukar vara speciellt tätt mellan rekordförsöken.

Snabba skandinaver

En av de stora profilerna i detta sällskap är åldermannen Björn Dunkerbeck, 53, som innehar världsrekordet för män med sina 55,97 uppmätta knop. En annan är Anders Bringdal som blev förste svensk att vindsurfa i över 50 knop. Bringdal slog igenom samtidigt som sin sport i början av 80-talet, blev proffs och flyttade till Hawaii 1986 och kom sedan att ägna resten av sin karriär åt vindsurfing. I början av sin proffskarriär körde den senare på de klassiska vindsurfingbrädorna som var smala och långa. Han tog sedan klivet över till funboard när det blev populärt och lyckades även där.

Nya rekord i sikte

Var gränsen går för hur snabbt man kan segla med en vindsurfingbräda vet ingen. Däremot är det många som vallfärdar till Lüderitz år efter år för att flytta den.

Se inslaget ovan eller hela Hamnen Studio ep.23!