Vindsurfing i sommar – läge att skippa klassikern?

Vindsurfing-gamla-brädor-test
Som ett experiment testar Vindsurfingsproffset Nico Prien brädor från olika eror. Resultatet kan få många att se över 80-tals-brädan man ärvt från sin morbror.

Blir vindsurfingen bättre med modernare utrustning? Vindsurfingproffset Nico Prien ger sig ut med splitternya och utdaterade brädor för att svara på frågan. Se klippet!

Många är de som har farsans eller morbrorns vindsurfingutrustning hängandes uppspänd i garagets tak. Där hänger de år ut och år in för att någon enstaka gång per säsong med stor möda plockas ner och tas ut för en tur på fjärden.

Efteråt ställer man sig oftare än sällan frågan om det skulle vara värt att uppgradera såväl segel- som brädgarderoben till nästa säsong. I jakt på att försöka besvara denna fråga har vindsurfingproffset Nico Prien gett sig ut med lånade brädor och segel där vissa dateras hela vägen tillbaka till 70-talet.

Utrustningen har kommit långt

Ganska snabbt häpnar Nico över mastinfästningen som består av ett träblock och en kulled i rostfritt stål. Men det är ingenting mot hans förvåning när han först plockar upp den 22 kilo tunga vindsurfingbrädan.

Jämförelsen är inte rättvis på något vis och ganska snabbt kan Nico Prien tacka för utvecklingen som skett sedan 70-talet.

Mer läsning om vindsurfning:

Världsrekordet i vindsurfing krossat – Heidi nära 50 knop!

Björn Dunkerbeck – rekordsurfarens liv blir dokumentärfilm

Snabbt men svårt

Trots detta går det undan ute på vattnet. Väl tillbaka på torra land konstaterar vindsurfingproffset att även om det varit en upplevelse lär han inte i första taget byta sina moderna brädor och segel till vintagevarianterna.