Världens största seglande lyxjakt beslagtagen

Sailing_Yacht_A_beslagtagen_i_Italien

I fredags bekräftade italiensk polis att ryska miljardären Andrey Melnichenkos lika enorma som spektakulära jakt Sailing Yacht ”A” har beslagtagits i Trieste.

Europeiska myndigheter har aviserat en rad sanktioner efter invasionen av Ukraina. Att beslagta ryska oligarkers tillgångar ses som en åtgärd som kan bidra till att öka trycket på den ryske presidenten och minska penningmängden som kan användas för att finansiera kriget.

President Putins närmsta krets

Andrey Melnichenko har nyligen lagts till på listan över sanktionerade ryska oligarker. Man tror att han är en del av Vladimir Putins närmaste krets.

EU-rådet hävdar att Melnichenko personligen träffat president Vladimir Putin för att diskutera effekterna av de sanktioner som aviserats av både EU och USA.

Sailing Yacht A beslagtaget  i Trieste

Nu har man alltså beslagtagit hans fartyg, 143 meter långa Sailing Yacht A, i den norra hamnen i Trieste. Fartyget kan följas på Marinetraffic.

 

Se också:
Kronofogden har tagit Sailing Yacht A
Nya kungen bland världens seglande lyxjakter
Världens största seglande lyxjakt passerar Öresund

I mars 2022 stod Andrey Melnichenko vara den sjunde rikaste personen i Ryssland, med ett nettovärde som uppskattas till 15,8 miljarder dollar. Han är grundaren av gödselproducenten EuroChem Group och kolenergiföretaget SUEK.

Seglande lyxjakt för fem miljarder kr

Italiensk polis säger att de sedan sanktionerna införts har beslagtagit tillgångar från ryska miljardärer till ett värde av 153 miljoner dollar, bland annat superjakterna, Lena och Lady M. Nu lär den siffran stiga ordentligt då Sailing Yacht A sägs vara värd 530 miljoner euro alltså i runda slängar fem miljarder kronor.