Ubåtsolycka i Gula havet – 55 sjömän befaras döda

Nya uppgifter från en hemligstämplad brittisk underrättelserapport vittnar om en tragisk olycka med 55 dödsoffer i Gula havet. Detta efter att en kinesisk ubåt fastnat i en fälla ämnad för brittiska och amerikanska fartyg.

Händelsen ska enligt en brittisk underrättelserapport ha inträffat under sommaren.

Händelsen ska ha inträffat i somras då en kinesisk atomubåt av den så kallade Shang-klass 093 fastnade i en fälla avsedd brittiska och amerikanska fartyg. Detta skriver den brittiska tidningen Daily Mail.

Underrättelserapporten berättar hur ubåten fastnade i fällan för att kort därpå upptäcka att deras syresystem slutat fungera. Försök att laga systemen ska ha pågått i sex timmar innan besättningen dog av kolmonoxidförgiftning.

Se även:
Saab i anbudskamp – vill förse Natostaten med ubåtar
Uppland i ubåtsjakt under storövningen på Östersjön
Marinchefen: ”Vi är väldigt farliga på hemmaplan”

Ombord på farkosten vid olyckstillfälelt ska det ha befunnit sig så många som 55 sjömän vara av 22 varit officerare och 7 officerskadetter.

– Det är möjligt att det här har hänt och jag tvivlar på att kineserna skulle ha bett om internationellt stöd av självklara skäl, säger en källa inom brittiska flottan till Daily Mail.

Från kinesiskt håll har alla uppgifter om händelsen dementerats. I ett uttalande från det kinesiska försvarsministeriet i augusti beskrev man händelsen som ”helt falsk” och menade att inga bevis har kunnat presenteras.

Ubåtsmodellen Shang-klass 093 är en så kallad atomdriven attackubåt med kapacitet att bära upp till 22 torpeder, anti-fartygsrobotar, raketminor, eller supersoniska kryssningsrobotar.