Saab i anbudskamp – vill förse Natostaten med ubåtar

Saab Kockums vill leverera fyra avancerade ubåtar till Nederländerna. Skulle Natostaten acceptera ersätter modellen C718 den holländska Walrus-klassen.

Ubåten tas fram i samarbete med det nederländska varvet Damen Shipyards Group.

Med stöd av såväl svenska som brittiska staten har Saab Kockums lämnat ett anbud i Nederländernas upphandling för nya ubåtar. Det är den så kallade Walrus-klassen som ska ersättas av den nydesignade toppmoderna C718.

– Expeditionsubåten C718:s unika förmågor både möter och överträffar behoven och kraven från Nederländerna. Vårt erbjudande utgör ett betydelsefullt bidrag till det nederländska försvarets operativa förmåga och samarbetet med lokal industri kommer att säkerställa en strategisk självständighet för landet. Det här är nederländska ubåtar för den nederländska marinen, skriver Mats Wicksell chef för Saabs affärsområde Kockums i ett pressmeddelande.

Läs även:
Havets härskare – livet ombord på ett modernt hangarfartyg
Oceangate – därför slutade dyket till Titanic i katastrof
Sverige vässar klorna med nya hypermoderna ytstridsfartyg
Svenska superubåten som får omvärlden att darra

Ubåten har enligt Kockums själva lång uthållighet, något som den nederländska marinen uttryckt behov av. Därtill kommer ubåtarna utrustas med ökad kapacitet för ökad vapenlast.

Anbudet innehåller även ett integrerat och beprövat vapensystem samt vad Saab själva kallar för ett av världens bästa senosorsystem.

Ubåten som föreslagits skulle ha samma låga sonarsignatur vilket minimerar risken för att upptäckas av sonarer eller andra sensorer.

Så som med mycket annat är det en så kallad modulär design. Detta görs för att säkra för uppdateringar i framtiden så att den nya C718-klassen ska kunna vara uppdaterad och hålla i många år framöver.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö