Trots motgångarna – Team Malizia vinner tredje etappen

The Oceans Race tredje ben har en segrare! Under småtimmarna i Itajaí seglade det tyska laget Team Malizia in över mållinjen efter en spektakulär inhämtning på PRB-Holcim som väntas gå i mål under dagen.

Malizia-malgång-the-ocean-race-vinnare-segarera
Friade för såväl besättning som laget på land när Team Malizia tidigt på söndagsmorgonen gled in över mållinjen i Itajaí.

Efter 35 dagars segling på de mest oförlåtande breddgraderna på haven; och med hela 14 714 sjömil sedan start kunde under söndagsmorgonen Team Malizia titulera sig som segare av The Ocean Race tredje ben. Klockan 02.20 lokal tid (06.20 svensk tid), gled det tyska laget med Boris Hermann som skeppare in över mållinjen i Itajaí, Brasilien.

Kampen har varit hård och vid tillfällen har inte mer än några enstaka sjömil skiljt den ledande båten resten av det jagande fältet. Att segern dessutom tillföll Team Malizia har suttit långt inne.

Ett par dagar efter avfärden från Kapstaden upptäckte besättningen en omfattande skada vid masttoppen och man övervägde att bryta. Istället valde man att under nästan två dagars tid vidta reperationsåtgärder ute på havet.

– När jag tänker tillbaka till den dagen när vi precis hade börjat reprationerna. Vi hade förlorat ett segel och masten var skadad, då var det inte långt ifrån att vi vände tillbaka till Kapstaden, säger Will Harris, en av besättningsmedlemmarna på Team Malizia.

En inhämtning att vara stolt över

Efter nederlaget hade Holcim-PRB, som förväntas anlända till Itajaí under dagen och knipa andraplatsen, byggt upp en ledning på 600 sjömil. Men Malizia kom ikapp. Vid första poängporten var försprånget för Holcim-PRB nere på 200 sjömil och Malizia låg nu tvåa. Vid nästa port skiljde inte mer än 10 sjömil de båda IMOCA 60:orna åt.

Under resten av etappen har de två båtarna inte varit mer än 60 sjömil ifrån varandra och har vid tillfällen bjudit på segling som skulle kunna misstas för ett matchrace.

– När båtarna ligger så pass nära varandra är energin på topp och man motivationen hålls uppe. Vi har hela laget att tacka för denna vinsten och jag är väldigt stolt över vad vi lyckats åstadkomma, säger Boris Hermann.

Se även:
Olycka på Södra Oceanen i The Ocean Race
Först runt Kap Horn – trots hjärnskakning och mastskada
Nytt seglingsrekord över 24 timmar – i Södra Oceanen
Ocean Race Europe – tajtaste racet någonsin!

Den vinnande spurten kom under natten till lördag då ett vädersystem med vinbyar på över 25 sekundmeter och en svikande autopilot fick Holcim-PRB att göra en okontrollerad gipp och skada storseglet.

– Jag är så glad att vara framme i Itajaí men om vi fick välja så hade nog vil alla valt att göra om benet igen. Så kul har vi haft under den här tiden och det är med marginal den mest spektakulära seglingen jag någonsin gjort, säger Rosalin Kupier, som innan rundningen av Kap Horn ådrog sig en hjärnskakning ombord på Team Malizia.

Mer om The Ocean Race här!