Olycka i The Ocean Race – hjärnskakning på Södra Oceanen

Under gårdagen var olyckan framme hos Team Malizia i The Ocean Race. I kraftig sjögång broachade IMOCA 60 och Rosalin Kupier slängdes ur sin koj. I fallet slog hon i huvudet och ådrog sig en hjärnskakning. Kupier är stabil men vilande.

tehamalizia-skada-soderhavet-olycka-theoceanrace
Rosalin Kupier är stabil men har ådragit sig en hjärnskakning och tvingas därför vila under de kommande dagarna.

Förhållandena har varit tuffa för de fyra IMOCA 60:orna som nu endast har ett par hundra sjömil kvar till rundningen av Kap Horn. Under söndagskvällen gick det så pass kraftig sjö att Team Malizia hamnade i en kraftig broach vilket i sin tur slängde hur Rosalin Kupier ur hennes koj.

I fallet slog Rosalin i sitt huvud strax ovanför sitt ena ögonbryn men ska enligt laget själva aldrig ha förlorat medvetandet. Enligt uppgifter till land ska Kupier ha blött kraftigt från såret i hennes panna. Besättningen i ledarbåten gick in snabbt i krishantering där Nico Lunven säkrade båten och fick ner farten, skeppare Boris Hermann tog kontakt med läkarteamet i land som i sin tur kunde instruera Will Harris och Antoine Auriol i att rengöra och lägga om såret.

Under timmarna som följt olyckan har Harris och Auriol hållit koll så att den vilande Kupiers symtom inte blivit värre. Vid senare kontakt med The Ocean Race:s läkarteam har man kunnat konstatera att Rosalin Kupier åsamkats en hjärnskakning. Besättningen håller nu fortsatt koll på symtom medan Kupier är beordrad att vila.

I ett meddelande till Team Malizias lagchef Holly Cova skriver Rosalin Kupier:

– Det kommer att gå över, jag ser ut som en pirat nu. Slagen mot skrovet är ganska påfrestande och värker i mitt huvud men jag tror att jag klarar mig. Jag sover mycket och grabbarna håller god koll på mig.

Se även:
Tuffa väderförhållanden när The Ocean Race tar sikte mot Kap Horn
Nytt seglingsrekord över 24 timmar – i Södra Oceanen
The Ocean Race – live från starten av racet runt jorden
Ocean Race Europe – tajtaste racet någonsin!

Under ett senare meddelande har Team Malizias Will Harris även han kontaktat tävlingsledningen för att redogöra om det tuffa värderförhållandena de står inför. I meddelandet redogör Harris för hur de kämpar sitt yttersta för att undvika att båten broachar igen samtidigt som de håller ett vakande öga på Rosalin.

Eftersom att båten befinner sig så pass långt från land och att Rosalins mående tycks vara stabilt har besättningen i samråd med lag- och tävlingsledning tagit beslutet att fortsätta benet mot Itajaí

De tuffa väderförhållandena höll i sig under söndagen men väntas avta under måndagsdygnet.

Mer om Ocean Race här.