Först runt Kap Horn – trots hjärnskakning och mastskada

Med Kap Horn i backspegeln sätter Team Malizia fart mot Itajaí. Men för vinnarna över Södra Oceanen blir det ingen vila. Knappa 20 sjömil akterut jagar närmsta konkurrenten. 

Ombord på Team Malizias IMOCA 60 som under måndagseftermiddagen blev först med att runda Kap Horn. Detta firade Will Harris, Rosalin Kuiper och Boris Hermann med den snudd på obligatoriska selfien.

Motgångarna har varit många för Boris Herrmann och hans besättning på Team Malizia under årets The Ocean Race. Knappa tre dagar in i det rekordlånga benet från Kapstaden i Sydafrika till Itajaí i Brasilien upptäckte övervägde laget att avbryta men ändå fortsatte de.

Under gårdagen var olyckan framme igen när Rosalin Kuiper trillade ur sin koj efter att båten broachat i hårt väder och ådrog sig en hjärnskakning.

Trots detta blev Team Malizia första båt av de fyra IMOCA 60:orna att passera det ikoniska landmärket Kap Horn och därmed röra sig mot lägre breddgrader. Från Kapstaden till Kap Horn tog det laget 27 dagar, 17 timmar och 31 minuter.

– Kap Horn är en palts som jag har många minnen från och att vara först att runda betyder nästan mer än att vinna hela benet. Inte i form av poäng utan snarare själva betydelsen av det. Jag är stolt över såväl laget som båten som verkligen visat prov på sin tuffhet under vår tid i Södra Oceanen, säger Boris Hermann som passerar Kap Horn för femte gången.

Se även:
Olycka på Södra Oceanen i The Ocean Race
Tuffa väderförhållanden när The Ocean Race tar sikte mot Kap Horn
Nytt seglingsrekord över 24 timmar – i Södra Oceanen
Ocean Race Europe – tajtaste racet någonsin!

En enorm prestation

När laget nu är först i årets upplaga av tävlingen med att passera Kap Horn får de också räkna sig till gruppen som brukar kallas Legends of the south. Prestationen skänker även laget rätten att på prispallen resa Roaring forties-trofén när de väl kommer i mål i Itajaí.

– Det är en enorm prestation från hela laget. Att dessutom få göra det och samtidigt leda. Tittar vi tillbaka på början av benet med mastproblemen och de tuffa väderförhållandena under de senaste dagarna tycker jag att vi har gjort en helt otrolig insats för att vara här, säger Will Harris.

Med fortsatt hjärnskakning har de 24 senaste 24 timmarna varit sagt omtumlande för Rosalin Kuiper. Trots detta håller hon såväl mod som humöret uppe.

– Det är ett väldigt naturskönt sjukhus jag är på, att få sitta här under en så vacker förbisegling av Kap Horn – det var inte riktigt hur jag hade tänkt mig det men jag kunde inte heller vara bättre omhändertagen. Jag är så tacksam gentemot grabbarna, säger Rosalin Kuiper.

Nu fortsätter kampen

Benet är nu inne på sin trettionde dag och trots detta så skiljer endast 20 sjömil mellan Team Malizia och Holcim-PRB. De två återstående lagen, Biotherm och 11th Hour Racing, har dock tappat något mot de ledande båtarna och väntas passera Kap Horn under tisdagsmorgonen.

Men än är inte loppet över. Med 2 000 sjömil kvar till målgången i Brasilien kan mycket hända.