Trendspaning – rymliga båtar på världens största båtmässa

Hamnens trendspaning på världens största båtmässa fortsätter med fenomenet rymliga båtar. En trend som bara växer och som tar allt mer extrema former.

Futura_36_Inledningsbild
Futura 36 hör till de förhållandevis största båtar som skådats.

Stora ljusinsläpp och ljusa färger invändigt i båten. Det är ett gammalt känt knep för att få ett givet utrymme att kännas rymligare. På båtmässan i verkar man dock inte få nog av svängrum och vägen till målet tar allt mer extrema former.

Fler spaningar i Düsseldorf:
Trender i Düsseldorf – fylliga förskepp och stora fönster
Nimbus 465 Coupé – anrika märket satsar på trawler
Nimbus W11 – walkaround med sinne för sol och bad
Boot Düsseldorf – världens största båtmässa öppnar i helgen

Som i fallet med Caracat till exempel, där man helt sonika har givit upp tanken på former som ens påminner om en båts. Enkelt beskriven är detta en husvagn på katamaran-skrov med allt vad det gör för den invändiga rymden.

Båtar i all ära men den det rymligaste boendet får man i en flytande husvagn.

Flytande husvagn

Caracat lastas på en smidigt på en för ändamålet skräddarsydd trailer och användas som en normal husvagn. När så suget efter en sjötur tränger på sjösätter man den bara och fortsätter på det stora blå. Vi vågar förstås inte uttala oss gällande sjöegenskaperna. Klart är dock att boytan och rymden ombord vida överstiger densamma i en traditionell båt av motsvarande längd.

Badbrygga med soffgrupp

Nästa rymliga flytetyg heter Futura 36 som helt trendenligt har rak stäv, fylligt förskepp och rejäla (nåja) fönster i skrovsidorna. Men mest av allt har den väl tilltagna sociala ytor där man har utnyttjat varje tänkbar kvadratcentimeter till max. Vad sägs till exempel om badbryggan som är så pass rejält tilltagen att den rymmer en soffgrupp? Likaså kan har den fördäck, tak, och skarndäck stora som salsgolv.

Futura 36 utmärker sig med sina enorma utvändiga ytor. Vad sägs om en soffgrupp på badbryggan?

26-fotare med salsgolv

Tillverkarens egna ord om Futura 36: Avsikten var att skapa en båt som håller jämna steg med en modern lägenhet när det gäller rymlighet, komfort och funktion. Denna 36-fotare har hela 45 kvm av fria ytor varav 21 kvm invändigt. Till detta kommer sittbrunn + badbrygga (15,7 kvm), fördäck 8 kvm. Sist men inte minst en flybridge som också den är vältilltagen.

Några olika knep för att maximera ytorna ombord. Skjutdörrar i hyttens sida och akterkant (Grandezza 30 WA). Ljus, rak och enkel inredning samt jättelik flybridge (grand Trawler 62). Nedfällbara fribord Axopar XC 45 Cross Cabin.

”Sömlösa övergångar”

Så långt två extrema exempel men samma jakt på ljus, rymd och svängrum noteras också på båtar över lag där de sociala ytorna såväl på fördäck som på flybridge och akterdäck blir allt större. Ofta och gärna talas det också om ”sömlösa övergångar mellan salonger och sittbrunnar. Allt för att man ska kunna röra sig fritt ombord bärandes en bricka med glas utan att behöva klättra, klänga eller maka åt sig.

Hamnen återkommer med fler trendspaningar från båtmässan i Düsseldorf inom kort.