Drömmen om att segla America's Cup – snart börjar uttagningarna

Ta chansen och bli en del av det svenska ungdomslaget inför America’s Cup! Ungdomar födda efter 19 september 1998 får nu en möjlighet att söka in till att segla de toppmoderna AC40:orna när den 37:e upplagan av tävlingen går av stapeln nästa år.

Americas Cup 40 foiling footer

Den 37:e upplagan av Americas Cup må ännu vara en bit bort men redan till hösten får vi en tjuvtitt av vad som komma skall. I två nya klasser, en för dam- och en för ungdomslag, ska de nya foilande entypsbåtarna AC40 fightas i både match- och fleetracing.

Vi på Hamnen har sedan tidigare berättat om hur Sverige skickar ett lag i respektive klass genom GKSS. Damlaget som leds av Anna Östling är redan uttaget. Men för att bemanna ungdomslaget behövs nu äventyrslystna tjejer och killar födda efter den 19 september 1998.

Av de sökande går ungefär 30 ungdomar vidare till ytterligare uttagningar där kunskaper ska sättas på prov.

Helt nytt koncept

Ungdomsprogrammet får sin början med lite drygt fem dagars träningsläger där alla lag bjuds in för att få ordning på de högteknologiska båtarna. Själva kappseglingarna får sin start den 26 september 2024 med ett fleetrace där lagen delas upp mellan de inbjudna nationerna och de som deltar i det traditionella Americas Cup.

Kvalrundorna kommer att bestå av nio lopp i vardera grupp. De två lag med högst poäng efter kvalet går sedan vidare in i finalserien där fyra lopp avgör vilka två som i slutändan ska få segla final den andre oktober. Finalen kommer som sedvanligt att göras i ett klassiskt matchrace där vinnaren tar hem totalsegern.

Se även:
Svenskt kvinnligt lag klart för America’s Cup!
Smygpremiär för America’s Cup – hit kommer den
Nya spännande regler inför nästa America’s Cup
Nytt världsrekord – 225 kilometer i timmen i knappa 11 m/s

De toppmoderna AC40:orna har ännu inte tävlats med och det dröjer som tidigare nämnt över ett år innan dam- och ungdomsklasserna drar igång. Däremot ges ett smakprov redan i höst när den nya klassen testas av de ordinarie America’s Cup-lagen i Vilanova i la Geltrú. Då lär de svenska lagen noggrant studera manövrar inför deras premiär ett år senare.

Vill du, eller någon du känner, söka för en chans att få vara med i det svenska ungdomslaget? Anmälan hittar du här!