Smygpremiär för Americas Cup annonserad – dit kommer den

Den 37:e upplagan av Americas cup har ett startdatum! Ett stenkast från där The Auld Mug ska lyftas på prispallen 2024 hålls en första regatta redan i september.

Knappa 45 kilometer från Kataloniens huvudstad där Americas Cup hålls nästa år ska årets regatta i samma tävling hållas under dagarna fyra mellan den 14 och 17 september i år. Platsen som de toppmoderna AC40:orna först gästar är den historiska hamnen Vilanova i la Geltrú.

Där kommer världen få en första glimt av båten som de två nya klasserna, en för kvinnor och en för ungdomar, ska segla. I den förstnämnda av dessa klasser bekräftades nyligen att Göteborgs Kungliga Segelsällskap har ett helt kvinnligt lag som ställer upp.

Olika typer av tävlingar

Denna första helg kommer det att hållas såväl match- som fleetracing där alla av de hittills sex bekräftade lagen kommer att delta.

– Loppen kommer att hållas några meter utanför hamninloppet vilket ger åskådare fantastiska platser från hamnrestaurangen La Daurada och utmed piren. Samtidigt finns det områden som möjliggör en stor åskådarby, skriver Grant Dalton, vd för Americas Cup, i ett pressmeddelande.

När de faktiska Americas Cup tävlingarna hålls i Barcelona under september och oktober 2024 kommer tävlingarna fortfarande att utföras i klassen AC75. Men i Vilanova i la Geltrú är det tanken att låta AC40:orna ska få stå i rampljuset. En strikt entypsklass där tanken är att få se hur långt lagen som ett år senare ska slåss om trofén hittills kommit i sin träning.

De nya AC40:orna är en strikt entypsklass som för första gången kommer att ställas mot varandra i september i år.

I tester har de nya AC40:orna redan varit uppe i toppfarter på 45 knop. När Hamnen pratade med skepparen Anna Östling i slutet av februari strax efter att nyheten om att GKSS blivit inbjudna att ställa upp sade hon:

– Hela min kropp sa, ja! Äntligen! Vi snackade ihop oss i laget och konstaterade att vi inte kommer vilja sitta vid sidan av och ångra att vi inte tog mod till oss och satsade. Det är en enorm arbetsinsats och mycket press för att få igång projektet på det sätt som vi har planerat. Men vi älskar utmaningen och är redo att arbeta hårt.

Att få se sin framtida klass tävla under liknande förhållanden lär nu inte göra annat än att spä på de höga förväntningarna hos laget.