Svenskt kvinnligt lag klart för America's Cup!

För första gången ska helt kvinnliga besättningar tävla mot varandra i America’s Cup och Anna Östling med besättning seglar för Sverige. Båtarna är foilande 40-fotare – goda för farter på 45 knop.

Svenska-tjejlaget-i-Americas-Cup
Svenska tjejer satsar mot America’s Cup. Laget heter Wings.

Göteborgs Kungliga Segelsällskap har idag mottagit en officiell inbjudan till Women’s America’s Cup och Youth America’s Cup 2024. Två event som kommer att seglas i samband med America’s Cup – världens äldsta aktiva sportarrangemang – som arrangeras för 37:e gången. Regattan avgörs i Barcelona under september och oktober 2024.

– Vi är glada att idag kunna dela med oss av vad vi har arbetat med i vinter. Hårt arbete, stora drömmar och stort engagemang har gett resultat och vi har nu fått en inbjudan att tävla i den första Women’s America’s Cup-tävlingen i Barcelona i oktober, säger Anna Östling.

Svenska kvinnliga Matchracinglaget som nu satsar mot America’s Cup har stora framgångar och mycket erfarenhet med sig. 

För ett år sedan kom nyheten om att America’s Cup satsar på en ny båt på 40 fot och en klass för enbart kvinnliga besättningar. Det innebär en otrolig möjlighet för Anna Östling och hennes starka match racing-lag.

De nya foilande AC40 har redan toppat 45 knop…

– Hela min kropp sa, ja! Äntligen! Vi snackade ihop oss i laget och konstaterade att vi inte kommer vilja sitta vid sidan av och ångra att vi inte tog mod till oss och satsade. Det är en enorm arbetsinsats och mycket press för att få igång projektet på det sätt som vi har planerat. Men vi älskar utmaningen och är redo att arbeta hårt! säger Anna.

Vinnare av America’s Cup med och coachar

Laget heter Wings kommer att samarbeta med Swedish Youth Challenge och de professionella seglarna Phil Robertson Racing och Kyle Langford. De kommer från Nya Zeeland respektive Australien och har kappseglat inom både America’s Cup och Sail GP de senaste åren. Kyle har vunnit både Sail GP och America’s Cup i rollen som wing trimmer. Båda bor i Göteborg.

De svenska tjejerna har mestadels tidigare seglat olika kölbåtar men också en del M32. De nya AC40-båtarna är av en helt annan typ och med otrolig prestanda.

– Jag ser verkligen fram emot att arbeta med Anna och hennes team inför Women’s Americas Cup i Barcelona. Jag har känt Anna länge och arbetade med henne inför OS i London där hon tävlade. Det är fantastiskt att få möjlighet att arbeta tillsammans igen och föra vidare en del av min kunskap om foiling i Americas Cup, säger Kyle Langford och fortsätter:

– Jag vill såklart se till att laget presterar i Barcelona men jag vill också bygga kunskap om foilande segling i Sverige för framtida generationer.

Från kölbåtar och katamaran till foilande fartvidunder

Svenska tjejlaget har väldigt mycket erfarenhet av match racing och segling i allmänhet. Men de har likt de andra kvinnliga utmanande besättningarna inte seglat en AC40 förut.

– Vi känner varandra mycket väl nu och lagarbetet kommer inte att vara något problem. Det här är en dröm som går i uppfyllelse för oss alla. Men vi behöver vi lägga till några nya seglare i laget som har mycket erfarenhet av att segla riktigt snabba båtar, säger Linnéa Wennergren.

Sveriges historia i America’s Cup

Sverige har en gedigen historia i America ́s Cup där Pelle Petterson seglade båten Sverige 1977 & 1980, SACC deltog 1992, Victory Challenge seglade 2003 & 2007 och Artemis 2013 & 2017.

– Vi är väldigt stolta över att återigen vara involverade i America’s Cup. Att Göteborgs Kungliga Segelsällskap och Sverige denna gång representeras av kvinnor och ungdomar känns otroligt inspirerande för framtidens segling, säger Thomas Rahm, klubbdirektör GKSS.

Seglingarna kommer att gå i Barcelona. De brittiska tjejerna tränar nu i en foilande katamaran. Tv-sändningarna kommer att vara påkostade.

I satsningen mot Youth America’s Cup är målet att utveckla och inspirera svenska ungdomsseglare.

– Satsningen blir en otroligt bra plattform för ungdomar att nå högsta internationella nivå, säger Oscar Engström som är ansvarig för den svenska satsningen mot Youth America’s Cup.

– Vi har jobbat nära GKSS i många år för att utveckla seglingssporten för tjejer. Att få toppa det med en sådan här supersatsning känns helt fantastiskt. Det bubblar i oss när vi tänker på att vi ska vara med på denna historiska milstolpe, att America’s Cup äntligen öppnar upp för en kvinnlig tävling. Detta kommer ge svenska tjejer möjlighet att ta klivet in i den professionella världen. Nu ska vi göra jobbet, njuta av resan och målet är högst upp på pallen 2024, avslutar Anna Östling.