Plötsligt går allt fel och kranen välter – se klippet

Klippet är inte direkt en nyhet men kanske något som kan passa sig väl i sjösättnings- och påmastningstider. Den glada och förväntansfulla stämningen bland båtägarna vänder snabbt till förtvivlan och panik när kranbilen plötsligt gör en framåtvolt. 

Kranbil-valter-over-segelbat-sjosattning
Klippet kommer från en stad i finska viken utanför Sankt Petersburg.

Sjösättningen i klippet kommer från från ett ryskt Youtube-konto och tycks att döma av beskrivningen komma från den lilla staden Kronstadt på ön Reitskär i Finska viken utanför Sankt Petersburg. Allt är frid och fröjd på hamnplan, glada miner syns och skratt hörs i förväntan över att båtsäsongen äntligen ska börja.

Men mitt i allt tar stämningen plötsligt en dramatisk vändning.

Se också:
Omskakande sjösättningar!
Varvsmannens bästa tips inför sjösättningen
Sjösättning på mindre än en minut
Sjösättning av militärfartyg nära att sluta i katastrof

När kranbilen börjar sänka ner segelbåten mot vattnet blir viktfördelningen helt fel och kranen börjar falla framlänges. Båtägare och åskådare slänger sig åt sidorna för att inte få gran eller båt över sig. Kranen å andra sidan står i nästa sekund på nosen en knapp halvmeter från kajkanten och kranarmen ligger över segelbåten som landat i vattnet.

Som tur väl var klarade sig såväl kranförare som båtägare och åskådare undan oskadda. Båten gick däremot ett dystrare öde till mötes och sjönk kort efter olyckan då kranarmen slagit upp ett stort hål i skrovsidan.

Även om fallet i klippet är ett extremt sådant så kan det vara en varning inför sjösättningar. Under fjolåret inträffade en liknande händelse i Oxelösund när den sjösättande kranbilen välte med hängande last. Även då klarade sig ägare och kranförare och båtägare undan oskadda.