Ostindiefararen Götheborg räddade segelbåt i sjönöd

Gotheborg-goteborg-ostindiefararen-raddning-sjonod4

En minst sagt unik räddningsinsats ägde rum i förra veckan. Detta när ostindiefararen Götheborg kom till undsättning för en mindre segelbåt utanför Frankrikes kust. 

Det var i tisdags förra veckan som ostindiefararen Götheborg befann sig i Engelska kanalen med kurs mot ön Jersey. Strax efter klockan 16 tog man på skeppet emot ett nödanrop via MRCC om en segelbåt som tappat sitt roder och börjat driva ute till havs.

Ostindiefararen visade sig vara den närmsta båten, avbröt sin segling och bärgade samtliga segel för att snabbt sätta kurs mot den nödställda segelbåten.

Vid roderbrottet befann sig segelbåten som inte mätte mer än åtta meter cirka 50 sjömil utanför den franska kusten.

– När vi skickade ut nödanropet fick vi snabbt svar Götheborg som erbjöd att bogsera oss till Paimpol. Vi fick gång på gång påtala att vi befann oss ombord en väldigt liten båt och fick samma gensvar varenda gång: Att båten som skulle bogsera oss var en tremastad skuta på 50 meter, skriver David Moeneclaey, skeppare ombord på segelbåten Corto som undsattes, i ett mejl.

 

Efter en natt av bogsering kom den ossannolika duon fram till den franska kusten där sjöräddningen kunde ta över bogseringen. 

Götheborg var snabbt på plats men de nödställda på segelbåten hade nog aldrig kunnat vänta sig vad som skulle ske.

– Vi blev helt perplexa över storleksskillnaden. Vi hade verkligen inte väntat oss att ett handelsfartyg från 1800-talet skulle dyka upp. Allt var mycket märkligt och vi frågade oss själva ifall vi drömde, skriver David Moeneclaey.

Höll kontakt hela vägen

När bogserlinan var ansatt begav de två skutorna sig i stilla takt mot land. Ett dygn efter att de två fått kontakt med varandra kunde den franska sjöräddningen ta emot segelbåten och hjälpa den sista biten in till hamn.

Läs även:
Ostindiefararen dundrar igång Göteborgs 400-årsjubileum

Under vägen hade Göthebotg och Corto löpande kontakt med varandra över VHF-radio.

– Vi bemöttes av otrolig professionalism och vänlighet. Under hela färden anpassade Götheborg sin hastighet efter vår storlek och de rådande väderförhållandena. En gång i timmen blev vi kontaktade av vakthavande officer ombord på Göthebotg som kotrollerade att allt gick bra på vår sida av bogserlinan, skriver David Moeneclaey.

Räddningsaktionen lär vara den enda av sitt slag där en ostindiefarare kommer till undsättning på detta viset.