Premiär för eldriven färja i Stockholm

I augusti får Stockholm en eldriven passagerarfärja . Platsen är Riddarfjärden och målet är att pendlare ska kunna färdas billigt, ljudlöst och miljövänligt.

Att färdas med färja mellan strategiska platser för Stockholms pendlare har som bekant varit möjligt länge. Men i höst sätter man också in världens första eldrivna färja på rutten. Den tar 98 passagerare och därtill ett antal cyklar. Det blir alltså tillåtet att ta med cykeln på färjan vilket är efterfrågat av många pendlare. Men som inte är möjligt om man reser med tunnelbana eller buss i rusningstrafik.

Det fina med den eldrivna färjan, förutom det redan nämnda, är också att den är billig i drift och underhåll. Därför kommer det heller inte att kosta mer än cirka 30 kronor att ta färjan till jobbet. Bidragande till effektiviteten är en ny finess i form av en snabbladdare som kan ladda batterierna för en timmes drift på bara tio minuter. Laddning sker sålunda på hållplatsen medan passagerarna går iland och ombord.

Den nya eldrivna färjan kommer att börja testas med passagerare redan inom några dagar. Till en början kommer den att gå med hybriddrift. Men sedan går man över till eldrift helt och hållet.