Båt förlorad i Golden Globe Race – seglare räddad

De senaste dagarna av Golden Globe Race har sannerligen visat havens hänsynslöshet. 218 dagar in i tävlingen för ensamseglare var olyckan framme igen. I vindar på över 25 meter per sekund och vågor på nära åtta meter kapsejsade Ian Herbert Jones båt. Nu är han säker ombord på ett av de undsättande fartygen.

ian-herbert-jones-forlist-golden-globe-race
Ian Herbert Jones efter olyckan i södra Atlanten, väntades på undsättning. Foto: Ian Herbert Jones/Golden Globe Race (52) / UK / Tradewind 35 – ”PUFFIN” @Ian Herbert Jones / GGR2022

Golden Globe Race är ensamkappseglingen runt jorden i relativt enkla båtar. Ett styrke- eller, stolleprov beroende på vem man frågar. I november förra året skrev vi på Hamnen om en olycka i tävlingen där den finske seglaren Tapio Lehtinen förliste utanför 630 sjömil utanför Kapstaden. Under veckan har årets upplaga av tävlingen skördat ytterligare ett offer bland de deltagande båtarna.

Med en ihållande vindstyrka på över 25 meter per sekund och vindbyar som nådde upp till 36 tvingades den brittiske skepparen Herbert Jones att handstyra sin Tradewind 35:a på en undanvindsbog. Men med krabbig sjö och vågor på nästan åtta meter var möjligheten att få ut sitt drivankare obefintliga.

Under måndagseftermiddagen skulle Ian ha ringt in till ett obligatoriskt säkerhetssamtal. Men samtalet kom aldrig. Istället slog hans så kallade Yellow brick skickade ut en nödsignal efter en knapp halvtimmes radiotystnad.

De senaste dagarna av Golden Globe Race har sannerligen visat havens hänsynslöshet.

När kontakt äntligen upprättats berättade Herbert Jones om de förrädiska förhållandena han fann sig i. Tävlingsledningen uppmanade honom om att kasta i sitt drivankare då de starka vindarna och höga vågorna väntades hålla i sig i ytterligare fem timmar.

Kapsejsning i södra Atlanten

En knapp timme senare tog tävlingsledningen emot ett meddelande. Då hade den 35-fots segelbåten slagit runt, blivit av med masten och Ian själv hade skadat sin rygg. Inne i ruffen där Ian sökt skydd stod vattnet nästan 60 centimer högt.

Den grova sjön gjorde det dessutom omöjligt att att kapa riggen för att få bort masten från skrovsidan.

Strax efter klockan 20.15 på måndagskvällen hade tävlingsledningen ytterligare kontakt med Ian, du kan lyssna på samtalet nedan:

I samtalet berättar Ian att han fått stopp på vattnet som trängt in i ruffen och att han trots den hårda sjögången och de skador han åsamkats lyckats få bort en del av den fallna riggen.

En räddningsaktion sjösätts

Under natten och dagen därpå koordinerade tävlingsledningen en räddningaktion. Först på plats var ett Taiwanesiskt fiskefartyg vid namn Zi Da Wang som anlände en drygt dygn efter att båten först kapsejsat.

Se även:
Tapios båt sjönk i Södra Oceanen – räddad av ensam kvinna
73-åring vann efter 211 dagar ensam på havet
VIDEO: Race runt jorden för gamla billiga båtarHon räddade finska Tapios – nu leder Kirsten Golden Globe

Fiskefartyget lade sig i lovart för att bryta vågorna och ge lä åt den nödställde skepparen som gjorde sitt bästa för att halta fram den skadade segelbåten. En dryg timme efter att Zi Da Wang anlänt kunde man meddela att Ian Herbert Jones var säker om än tilltygad ombord på fiskefartyget.

Puffin som varit en beprövad deltagare i Golden Globe Race och genomförde tävlingen senast 2018 hade dock blivit något av en säkerhetsrisk. Båten som varit Ian Herbert Jones hem under de senaste sju månaderna tvingades innan avfärd att sänkas.

Läs mer om Golden Globe Race här!