Hon räddade finska Tapio – nu leder Kirsten Golden Globe

Racet är nu 196 dagar in och Kirsten Neuschäfer bygger en allt tryggare ledning. Detta trots hennes insats i undsättningen av den finske medtävlaren Tapio Lehtinen.

golden-globe-racing-kirsten-ledare-världsomsegling-kappsegling
Kirsten Neuschäfer håller i sin ledning trots stiltjeband på Atlanten. Nu sätter hon snart kurs mot målgången i Frankrike

Den 15 februari var Kirsten Neuschäfer först med milstolpen att runda Kap Horn. Sedan dess har hon i sin Kap George kutter från 1988 utökat ledningen rejält.

På horisonten skymtar Kirsten dessutom fler goda nyheter.

Efter rundningen såg hon ut att ha valt helt rätt i hänsyn till de vädersystem som då låg över södra Atlanten. Med goda vindar in från öster hade hon en klar fördel mot sin närmsta konkurrent Abhilash Tomy som valde en rutt betydligt mycket närmre det sydamerikanska kusten. En rutt som tidigare såg ut att kunna tvinga honom ut på en tidsödslande kryss mot ekvatorn. Så blev dock inte fallet – istället träffade Kirsten ett stiltjhebälte som drog ner hennes fart avsevärt och gav jagande Abhilash en chans att ta ikapp.

Men det har inte bara varit fina vindar och söndagssegling för Kirsten Neuschäfer. Allt slits och sedan ett tag tillbaka har en av hennes två spinnakerbommar ej gått att använda, en skada som i sin tur hindrar Kirsten från att spira båda förseglen samtidigt. Under den senaste veckan har även bogsprötet där förstagsinfästet till genuan sitter tagit skada.

Allt detta sker samtidigt som Kirsten fortfarande tror att hon hagar en ledande Abhilash som i själva verket ligger cirka 400 sjömil längre bak (position hämtad den 20 mars).

I videon berättar Kirsten Neuschäfer om sin upplevelser från den tuffa tävlingen.

En räddare i nöden

Den största bedriften hittills och det som kanske kostat mest tid var Kirsten Neuschäfer heroiska insats i mitten av november då den finske deltagaren Tapio Lehtinen båt började ta in vatten i Södra Oceanen.

Kirsten var på plats inom ett dygn och kunde se till så att Tapio kom ombord på ett fraktfartyg som sedan tog honom i säkerhet.

Längre bak i fältet har snart den sista båten tagit sig förbi den monumentala uppgiften att runda Kap Horn. Brittiske Ian Herbert-Jones är visserligen långt efter de ledande båtarna men har under sin tid på Söderhavet lyckats undvika de allra hårdaste stormarna. Något han däremot beklagat sig över är temperaturerna. Under onsdagens samtal med tävlingsledningen ska han ha sagt.

– Det är som vi säger om den engelska vinter: den kommer inte ha ihjäl dig, men trevlig är den inte.

Här kan du följa de tävlandes positioner på deras väg tillbaka över Atlanten!

Vill du läsa mer om Golden Globe? Följ länkarna nedan:

Tapios båt sjönk i Södra Oceanen – räddad av ensam kvinna

73-åring vann efter 211 dagar ensam på havet

VIDEO: Race runt jorden för gamla billiga båtar