73-åring vann efter 211 dagar ensam på havet

Golden Globe RaceOmkullslagen och sargad men Jean Luc Van den Heede vann ändå Golde Globe Race – ensamkappseglingen non-stop runt jorden där moderna navigationsmedel är förbjudna.

Det brukar heta att erfarenhet är viktigare än det mesta i havskappsegling. Och det verkar stämma i fallet Golden Globe Race där 73-årige Jean Luc van den Heede gick först över mållinjen i franska Les Sables-d’Olonne.

Även om det här inte är ett race med direkt fokus på fart så är det ändå en kappsegling – som den här gången fick en rafflande avslutning.

Jean Luc Van den Heede hade en behaglig ledning men blev ordentligt pressad av holländaren Mark Slats mot slutet, då han tog igen en lucka på 1 700 sjömil till bara 100 sjömil.

Men fransmannen gick som sagt vinnande ur striden och trots att han, till skillnad från holländaren, fastnade i svaga vindar mot slutet så seglade han in på rekordsnabba (med Golden Globe Race-mått mätt) 211 dagar.

Att jämföra med Sir Robin Knox-Johnston som vann den första upplagan av racet 1968-1969 i en båt i samma storlek. Det tog honom 313 dagar och han blev då den första i världen att ta sig non-stop ensam runt jorden.

Det har skett många haverier under vägen och den som drabbades värst var indiern Abilash Tomy vars båt slogs omkull i Indiska Oceanen av 14 meter höga vågor, med mastbrott och en illa skadad rygg som konsekvens.

Han slungades ner på durken och kunde inte ta sig upp. Efter två och ett halvt dygn kunde han räddas.  

I februari-avsnittet av World Sailing Show får vi en bra sammanfattning av racet.

Sir Robin Knox-Johnston fyller 80 år i år och var på plats vid målgången – tillsammans med tusentals åskådare. Han var uppenbart rörd av uppslutningen och över att möta vinnaren. 

– Racet var inte som jag väntade mig. Det var rörigt – men kul, säger vinnaren Jean Luc Van den Heede.

Skulle du ställa upp i racet igen?
– Nej. Då är jag för gammal. Men så känner jag ändå att jag vunnit allt. Jag kom trea i den första upplagan av Vendeé Globe, tvåa i den andra och nu vinner jag. Jag har vunnit nu, skämtar han.

I mars-avsnittet av World Sailing Show får vi följa avgörandet i Golden Globe Race.

Mark Slats kom i mål två och en halv dag efter vinnaren.

Vilken var den läskigaste upplevelsen?
– Jag blev omkullslagen i Södra Oceanen i orkanvindar. Ruffluckan slogs sönder och båten fylldes med vatten. Jag kastades ur båten men slungades tillbaka till sittbrunnen. Och då var det tolv timmar kvar av stormen.