SeaBubbles – svenska bärplansbåten satsar på el och vätgas

Ett hybridsystem bestående av bränsleceller och eldrift. Det är lösningen när SeaBubbles, med svensken Anders Bringdal i spetsen, nu går in i nästa fas med sina bärplansbåtar för linjetrafik.

Seabubbles_vatgas
Ett hybridsystem bestående av bränsleceller och eldrift. Det är nya lösningen när SeaBubbles, med svensken Anders Bringdal i spetsen, nu går in i nästa fas i utvecklingen av sina bärplansbåtar för linjetrafik.

Hamnen har vid flera tillfällen rapporterat om det om den svenske entreprenören, rekord-vindsurfaren och uppfinnaren Anders Bringdal och hans satsning på en eldrivna och foilande sjötaxi, SeaBubbles. Ett projekt som han driver tillsammans med Alain Thébault. Också han en välmeriterad man som bland annat slog världsrekord med världskända foilande segelbåten Hydroptère tillsammans med Bringdal.

Mer av Hamnen om SeaBubbles:
SeaBubbles – grönt ljus för Bringdals foilande eltaxi
Det svenska foilingundret
Jättelyft för svenska SeaBubbles!
Svensk eldriven taxibåt räddningen för Paris

Nu har man nått nästa fas i utvecklingen som handlar om eldrift och vätgas i en lovande kombination. På Cannes Yachting Festival avtäckte man, något försenad enligt de ursprungliga planerna, den första versionen av sagda elektriska bärplansbåt som drivs med vätgas.

50 sjömil i 18 knop

Enkelt beskriven när det en åtta meter långt och 3,5 meter brett fartyg som kan ta upp till tolv passagerare. Tack vare så kallade inverterade T-foils uppges den också vara precis så lättdriven som förväntat. Allt sammantaget bäddar det för en mycket skumpfri, effektiv och avgasfri gång. Enligt uppgift ska den klara 2,5 timmes eftektiv körning eller 50 sjömil i 18 knop varpå det är dags att söka upp en vätgasstation för en paus. En paus som inte behöver drasut på tiden mer än fyra minuter innan Seabubbles är klar för tjänstgöring igen. En avgörande fördel med bärplanen är också att man kan hålla höga hastigheter i känsliga områden utan att dra upp svall eller störa omgivningen nämnvärt.

Rak, enkel och sparsmakad inredning

Invändigt påminner SeaBubbles i mångt och mycket om en bil med ett minimum av krusiduller och utsvävningar. Här ska man bara kunna färdas sitta bekvämt, oavsett årstid, under en snabb transport mellan vattenhållplatser i storstadsmiljö.