Oceangate – därför slutade dyket till Titanic i katastrof

Det som skulle bli en oförglömlig resa till RMS Titanics viloplats slutade som bekant i en katastrof. Tragiskt förstås – men föga förvånande om man frågar ingenjörer bakom Youtube-kanalen Two Bit da Vinci. Se videon!

Oceangate_ubat
Det som skulle bli en oförglömlig resa till RMS Titanics viloplats slutade som bekant i en katastrof. Tragiskt förstås – men föga förvånande om man frågar ingenjörer bakom Youtube-kanalen Two Bit da Vinci. Se videon!

Han har gjort till sin sak att att förklara komplicerade ställningar, förhållanden, händelser och fenomen på ett begripligt sätt och ämnet för dagen är den tragiska olyckan med Oceangate Titan, turistubåten som skulle besöka RMS Titanic på 3 800 meters djup.

Se också:
Turistubåt försvunnen vid Titanics vrak – sökinsats pågår

En tragisk historia förstås. Men föga förvånande om man ingenjören som har jobbat med allt från stridsflygplan till datorer. Men som nu driver Youtube-kanalen Two Bit da Vinci på heltid.

Dömt att sluta illa

Enkelt förklarat, och om man får tro Ricky som han heter, så föregicks olyckan av en lång rad olyckliga, för att inte säga klantiga, omständigheter som alla bidrog till det bittra slutet.

Tveksamt bygge

Bland annat ifrågasätter han ubåtens konstruktion i stort och smått samt det faktum att den var byggd i kolfiber. Ett oprövat material för ändamålet. Men så kan man också undra över det faktum att ubåten saknade navigationsutrustning och att den inte gick att öppna inifrån. För att inte tala om att den manövrerades med en begagnad joystick till en gammal spelkonsoll.

Det som skulle bli en oförglömlig resa till RMS Titanics viloplats slutade som bekant i en katastrof. Här är förklaringen. 

Men det stannar inte där. Till detta kommer också en lång rad tillbud i flera tidigare djupdyk i tveksamma föregångare till olycksdrabbade Oceangate Titan.

Hade för bråttom

Men mest av allt, menar Ricky, saknades den erfarenhet respekt som krävs för att ge sig ned på havets botten. Något som kan förklaras med en stark iver att vara en pionjär på området. Men också ett visst mått av prestige som ledde till frestande men ack så kostsamma genvägar.

Se videon!