Havets härskare – livet ombord på ett modernt hangarfartyg

Svindlande! Det här ett ord som passar för det mesta ombord på ett modernt hangarfartyg. Här får vi sålunda en svindlande titt bakom kulisserna. Häng med!

Hangarfartyg_livet_ombord
Svindlande! Det här ett ord som passar för det mesta ombord på ett modernt hangarfartyg. Här får vi sålunda en svindlande titt bakom kulisserna. Häng med!

Ett mäktigt fartyg. Absolut. Men också ett fenomen som revolutionerade stridskonsten till sjöss. Inte minst för att detta bäddar för såväl transport och förvaring som starter och landningar med stridsflygplan mitt ute på öppet hav. Med ens kunde man sålunda komma fienden närmare in på skinnet och slå från luften och havet samtidigt.

Fler artiklar på samma tema – så är livet ombord på:
Amfibiefartyg
Ubåt
Containerfartyg
Bogserbåt

Mäktiga pjäser

Idag är hangarfartyg något av det mäktigaste som existerar av flytetyg inom alla kategorier och inte bara på grund av sin stridskraft. Därtill är de flytande samhällen där flera tusen personer bor, arbetar och lever.

Förutom det självklara, att en stor del av tiden går åt till att öva för strid, så handlar mycket om underhåll, underhåll och åter underhåll. Inte minst av kärnreaktorerna som står för framdriften och som gör att räckvidden för ett hangarfartyg är så gott som obegränsad.

Ankare på 14 ton

Till detta kommer otaliga andra ansvarsområden där skötsel av ankare med tillhörande ankarspel bara är ett exempel. En uppgift som kräver ett mindre team då ett ankare väger 14 ton samt en 300 meter lång kätting där varje länk väger 56 kilo. För att nämna en del.

Vi tar en titt bakom kulisserna ombord på ett modernt Hangarfartyg.

Inte bara jobb

Sist men inte minst finns det tid för rekreation om bord där allt från shopping, besök på fartygets fik, friskvård, talangjakter, sol och bad bara är några exempel på aktiviteter som håller humöret uppe och som anses vara en viktig del av personalvården.

Häng med när Youtube-kanalen Fluctus tar en titt bakom kulisserna.

Hamnen har tidigare publicerat ”Livet ombord på ett hangarfartyg” i en kortare version.