Så är livet ombord på ett gigantiskt hangarfartyg

En flytande start- och landningbana. Men också arbetsplats boende för 5 000 personer. Här är en inblick i livet på ett hangarfartyg.

Livet-pa-ett-hangarfartyg
Så är livet ombord på ett gigantiskt hangarfartyg

Av världens alla länder är det bara fjorton som innehar hangarfartyg. Totalt lär det finnas ett 40-tal stycken. Det senaste tillskottet är TCG Anadolu, Turkiets nya 231 meter långa stolthet som Hamnen rapporterade om så sent som för ett par veckor sedan.

Se också:
Containerfartyg – så är livet ombord
Oljetanker – så är livet ombord
Så fungerar världens mäktigaste hangarfartyg

I övrigt hör alltså dessa bjässar till ovanligheterna. Något som är högst förståeligt med tanke på vilka enorma resurser som krävs för att driva dem.

Underhåll och åter underhåll

I denna videon från Youtube-kanalen Fluctus får vi en inblick i hur det fungerar bakom kulisserna och hur dessa samhällen i miniatyr fungerar. Samhällen där flera tusen personer lever, arbetar och bor.

Förutom det självklara, att en stor del av tiden går åt till att öva för strid, så handlar mycket om underhåll, underhåll och åter underhåll. Inte minst av kärnreaktorerna som står för framdriften och som gör att räckvidden för ett hangarfartyg är så gott som obegränsad.

Häng med ombord på USS Enterprise som med sina 342 meter fortfarande är världens största och längsta örlogsfartyg.

Otaliga ansvarsområden

Till detta kommer otaliga andra ansvarsområden där skötsel av ankare med tillhörande ankarspel bara är ett exempel. En uppgift som kräver ett mindre team då ett ankare väger 14 ton. Till det kommer en 300 meter lång kätting där varje länk väger 56 kilo.