Ryska spionskepp i svenska vatten – ”Ett allvarligt hot”

Admiral-Vladimirsky-skepp-

Ryska spionfartyg kartlägger nordiska vatten, det visar en gemensam granskning av SVT, DR, NRK och Yle. Totalt pekas 50 fartyg ut varav 27 har rört sig i svenskt teritorialvatten under de senaste fem åren. Med hjälp av miljontals AIS-positioner har journalisterna kunnat se hur skeppen rört sig runt känslig infrastruktur.

Underrättelsekällor, radiokommunikation och dataanlyser av AIS-positioner har skänkt SVT, DR, NRK och Yle unik data som avslöjar ett utbrett spioneri i nordiska farvatten. Åtta av de 27 fartyg som kartlagt svenska vatten har dessutom lagt till i svenska hamnar i Brofjorden, Falkenberg, Halmstad, Landskrona, Kalmar, Norrköping och Gävle.

– Vi kan inte göra mer än att ha dem under uppsikt, säger svenska marinens pressofficer Jimmie Adamsson till SVT Nyheter när de intervjuar honom.

Förutom att ha tagit sig in i hamnar har fartygen även rört sig runt vindkraftsparker till havs och över ström- och datakablar. Något som vid ett vidare försämrat omvärldsläge skulle kunna utgöra ett reellt hot mot svensk säkerhet.

– Självklart är det ett allvarligt hot eftersom det innebär att man har en vilja att förbereda något. Säkerhetspolisen och Militära underrättelsetjänsten har under ett antal år pekat på Rysslands aggressiva beteende i Östersjön. Det måste man ta på största allvar, säger Björn Palmertz, tf chef vid Centrum för cybersäkerhet, RISE, till tv-kanalen.

Dokumentär på Uppdrag Granskning

I dokumentärserien ”Skuggkriget” visas hur ett danskt filmteam närmar sig det ryska marinfartyget Admiral Vladimirsky. Officiellt används skeppet för forskningsexpeditioner men enligt de underrättelsekällor som journalisterna tagit del av används den även för spionage på undervattensinfrastruktur.

När filmteamet närmar sig dyker maskerade män med automatvapen upp på däck.

Läs även:
Aurora 23 – största militärövningen på över 25 år
Ökad rysk aktivitet nära norska gasledningar
Nu ger Försvarsmakten råd till båt- och skärgårdsfolk
Ny effektiv svensk torped ska hålla ryssen stången

I filmklippet kan man se hur skeppet är utrustat med ovanligt många radioantenner. Kartläggningen visar också hur Admiral Vladimirsky rört sig på en rutt där den kommit nära såväl befintliga som planerade vindkraftsparker.

– All kritisk infrastruktur eller samhällsfunktioner, där vi kan få problem om någon påverkar oss, är oerhört viktig för oss att skydda, säger ÖB Micael Bydén till SVT.

Nära omöjligt att motarbeta

Men att göra något åt spionfartygen kan visa sig vara svårt då de inte rör sig som statsfartyg. Fartygen är utåt sett registrerade som civila fartyg och det kan handla om allt från fisketrålare till fraktfartyg, tack vare detta kan de gå väldigt långt in på svenskt territorialvatten.

– Vi kan inte göra mer än att ha dem under uppsikt, säger svenska marinens pressofficer Jimmie Adamsson.

Rederierna bakom fartygen har fått ta del av anklagelser om att de skulle bedriva underrättelseverksamhet men bara ett har bemött uppgifterna. Enligt dem själva har de agerat i linje med internationella, och i detta fallet norska, regler. Till NRK säger de att ”Om ni letar efter något, då är ni verkligen på fel plats”.

Första delen av Skuggkriget finns nu att se på SVT Play men det är först i den andra delen som släpps onsdagen den 26 april som programmet tittar närmre på spionfartygen.