Ny forskning: Vindkraftverk till havs gynnar livet under ytan

En ny nederländsk studie avslöjar att havsbaserade vindkraftsparker kan fungera som oväntade frizoner för det marina livet.

Vindkraft-gäller
Vindkraft kan vara av godo av en överraskande anledning.

Vindkraftverk till havs är inte bara bra för den gröna omställningen. En ny nederländsk studie visar att flera marina djur dessutom lever runt vindkraftsparkerna, rapporterar Illustrerad vetenskap.

Det är forskare från Wageningens universitet som har undersökt vattenprover från fyra vindkraftsparker i Nederländerna – Borssele, Hollandse Kust Zuid, Luchterduinen och Gemini – med hjälp av så kallat miljö-DNA, alltså genetiska spår som djur lämnar efter sig i vattnet.

”Ett biologiskt bingo”

Resultatet? Ett biologiskt bingo: fem arter av hajar och rockor har identifierats i dessa vatten, däribland den sällsynta och fridlysta brugden (Cetorhinus maximus).

Andra arter som synts till är knaggrocka (Raja clavata), ljus rocka (Raja brachyura) och nordlig hundhaj (Mustelus asterias). Forskarna menar att dessa områden erbjuder något ovanligt i dagens hårt exploaterade hav – lugn och ro. Här förekommer ingen bottentrålning, vilket kan göra vindkraftparkerna till oaser i ett annars störningsfyllt hav.

Havets nya reservat?

”Det är som att hitta ett fingeravtryck i vattnet”, säger doktoranden Annemiek Hermans, som lett studien. Men hon är noga med att understryka att fynden är preliminära. Det är fortfarande oklart om djuren faktiskt använder områdena som permanent hem, eller om de bara passerar igenom.

Ändå väcker fynden hopp om att grön energi till havs kan ha fler vinster än bara kilowattimmar. Om vindkraftverken fungerar som marina frizoner kan de spela en nyckelroll i att bevara hotade arter och återställa delar av ekosystemen.

… men det finns en hake

Skyddet är inget man kan ta för givet. Skulle bottentrålning tillåtas i dessa zoner riskerar hela den potentiella miljövinsten att gå upp i rök – eller snarare slam. Därför kan resultaten få stor betydelse för framtida havsplanering och miljölagstiftning.

Havsbaserad vindkraft: inte bara ett verktyg i klimatomställningen, utan kanske också en oväntad allierad i arbetet för biologisk mångfald.