Svenskt genombrott – ny teknik banar väg för vågkraft

Att få tekniken att hålla på ett upprört hav. Det har varit den största svårigheten enligt det svenska vågkraftföretaget Corpower Ocean som nu påstår sig ha fått ett genombrott.

Boj-vågkraft
Svenska Corpower Ocean har tagit fram en teknik som banar väg för vågkraft som en energikälla.

Att producera el i full storm är det fortfarande inte tal om. Genombrottet består snarare i teknik som nu tillåter bojarna lägger sig i ett slags viloläge tills stormen har bedarrat varpå elproduktionen kan fortsätta. En teknik som efter hårda tester i vågor på upp till 18 meter utanför Portugals kust nu har visat sig fungera.

– Detta framsteg är en milstolpe för oss och hela branschen, säger vd Patrik Möller till DN.

I klartext skulle detta alltså innebära att vägen till vågkraft som komplement till andra ligger öppen. Speciellt som man nu också har funnit en väg att få bojarna att alstra mer energi än vad som tidigare varit möjligt. En teknik där del av hemligheten ligger en norsk uppfinning med så kallade ”negativa fjädrar” som förstärker bojens rörelser i vågorna.

Den nya tekniken fick utstå hårda tester i vågor på ända upp till 18 meter utanför Portugals kust

Nu är planen att bygga vågkraftparker utanför Portugal och Irland som ska komplettera produktionen av el via sol- och vindkraft. Om det går som man hoppas så blir det även vågkraftsparker utanför Skottlands och Norges kuster. Även här ser Patrik Möller en fördel med vågkraft.

– Solenergi kan du inte utvinna om natten och vindenergi funkar bara när det blåser. Havet är annorlunda. De stora haven rör alltid på sig, säger Patrik Möller till tidningen.