Nu går startskottet för det 37:e America's Cup

Vi får visserligen vänta nära ett år innan det faktiska America’s Cup drar igång, Men redan nu i helgen kommer de deltagande syndikaten att drabbas samman ute på sjön – om än i ett annorlunda format.

Redan under träningsdagen visade Emirates Team New Zeeland att man avser försvara sin titel.

Idag går startskottet för den första så kallade preliminary regatta i 37:e upplagan av det anrika America’s Cup. Tävlingsformatet bygger på segling i den strikta one design-klassen AC40, samma modell av båt som de svenska dam- och ungdomslagen kommer att segla med.

De nya modellerna är det senaste ur kappseglingsvärlden och kommer på sina bärplan upp i hastigheter på 50 knop. Till skillnad från klassen med AC75 läggs här stor vikt vid besättningen seglingsförmåga och tar bort parametrar såsom innovativ design och banbrytande teknik. Istället är all mekanik, alla segel och bärplan standardiserade.

Lagen består av fyra seglare där två styr skutan i en främre position medan de två andra ansvarar för trim av såväl segel som bärplan från de aktre sittbrunnarna.

Denna inledande kappsegling hålls i kuststaden Vilanova i La Geltrú strax utanför Barcelona där de faktiska America’s Cup-seglingarna äger rum om ett knappt år. Tävlingarna inleds med race där alla syndikat deltar för att ta ut två lag som ställs mot varandra i finalseglingen.

Efter den inledande försöksdagen i torsdags såg det Nya Zeeländksa laget klart starkas ut.

– Vi gjorde ett bra jobb i de lätta vindarna och känner oss nöjda med de resultat vi åstadkom, säger Peter Burling, skeppare för Emirates Team New Zeeland.

Så kan du följa spektaklet

Tävlingarna går givetvis att följa på plats och ute på vattnet. Men har man inte planer att slänga sig på första bästa flyg till den spanska östkusten gör man kanske ändå bästa att följa seglingarna digitalt.

Läs även:
Oljemiljardär bakom ny svensk America’s Cup-satsning
Åtråvärda platser till America’s Cup – nu tas de svenska lagen ut

All information om livesändningarna går att hitta på America’s Cups hemsida medan själva streamingen görs på Youtube.