Åtråvärda platser till America's Cup – nu tas de svenska lagen ut

Första gallringen är gjord och intresset överträffade all förväntan. Nu går uttagningarna in i fas två. De kommande dagarna ska 60 seglare slåss om platserna i de svenska ungdoms- och damsatsningarna inför America’s Cup 2024.

Under helgen sker uttagningarna hos KSSS i Stockholm därefter tas AC-cirkusen till västkusten för att göra nya tester hos GKSS. Foto: KSSS

Tre dagar i Saltsjöbaden följt av tre dagar hos GKSS. Totalt ska 60 killar och tjejer slåss om de åtråvärda platserna för att få vara en del av det nya America’s cup-konceptet med ungdoms- och damlag. Processen började redan i våras med en intresseanmälan från svenska seglare. Totalt kom det in över 120 ansökningar, fler än vad Fredrik Bergström från början kunnat tänka sig.

– Egentligen skulle vi ha färre seglare kvar som slåss om platserna i det steg vi ger oss in i nu. Samtidigt så ville vi ville ge fler chansen att visa sig och sina kunskaper och därför blev det som det blev. Cirka 30 i Stockholm och lika många i Göteborg, säger Fredrik Bergström.

Tillsammans med den tidigare America’s Cup-vinnaren Kyle Langford håller Bergström, som själv är välmeriterad med bland annat ett OS-silver i 470, i uttagningarna.

60 ska bli 20

De 60 som nu är kvar har valts på tidigare meriter, personliga egenskaper, och drivet att få vara med. Under de kommande dagarna ska seglarna utvärderas utifrån egenskaper där seglingsförmågan bara är en variabel.

– Vi letar efter ambitiösa seglare men också efter olika typer av seglare. Det kommer inte vara fem personer som gör ett och samma jobb. Vi tror att det är det bästa sättet för att gruppen ska kunna ta sig så snabbt som möjligt framåt. Sen tittar vi såklart på erfarenhet men också på seglarnas ambitionsnivå och tillgänglighet. Den tredje och sista är hur man fungerar i en konstellation som denna. Då handlar det inte bara om hur man fungerar på en AC40 utan som en i laget för det är mycket jobb som ska göras innan man kommer dit, säger Fredrik Bergström.

Totalt letar man efter cirka 20 seglare som kan ta steget in i Artemis Academy. I båtarna kommer det dock bara vara fem besättningsmän i vardera.

– Den trupp som vi tar ut nu är inte skriven i sten. Den ska vara levande. De som inte kommer vara uttagna den 14 augusti kommer fortfarande ha möjlighet att komma med i Artemis Academy så länge man visar ett engagemang och driver sin egna process i egna kanaler och med egna krafter.

Läs även:
Smygpremiär för America’s Cup – här hålls den
Svenskt kvinnligt lag klart för America’s Cup
Oljemiljardär bakom ny svensk America’s Cup satsning

Två separata klasser

Klassreglerna är tydliga, i damklassen är det föga förvånande endast damer som får delta medan alla ombord i ungdomsklassen måste vara 25 år eller yngre. Däremot finns det inga krav på att ungdomsklassen behöver bestå av antingen tjejer eller killar. En regel som det svenska laget tänker att man kan dra nytta av.

– Vi är många duktiga unga seglare, både tjejer och killar. Därför tänker vi oss att ungdomssatsningen ska vara mixat. Att få in en eller fler tjejer under 25 i ungdomslaget kan ge en stor fördel när damsatsningen ska göra sina seglingar. Då finns rutin och erfarenhet från AC40:orna som inte liknar någonting annat, säger Fredrik Bergström.