Historiskt i Golden Globe Race – Kirsten Neuschäfer första kvinnliga vinnaren

En historisk dag inom havskappseglingen! Efter 234 dagar till sjöss korsade Kirsten Neuschäfer mållinjen i Les Sables d’Olonne och blev den första kvinnliga skepparen någonsin att vinna ett lopp runt jorden.

kirstenneuschafer-golden-globe-race-winner3
Med vinsten blir Kirsten Neuschäfer den första kvinnliga skepparen någonsin att vinna en kappsegling runt jorden.

Under torsdagskvällen blev Kirsten Neuschäfer den första kvinnliga skepparen någonsin att vinna en kappsegling runt jorden. Detta inkluderar segling med en- och flermansbesättning samt med och utan etappstopp. I och med vinsten i Golden Globe Race blir hon också den första skepparen från Sydafrika att vinna en kappsegling runt jorden.

Men kampen har varit lång och hård, inte minst mot den Kirstens främsta konkurrent, Abhilash Tomy från Indien. Efter att tillryggalagt 30 000 sjömil under loppet av 234 dagar har förstaplatsen skiftat fram och tillbaka mellan konkurrenterna. Efter rundningen av Kap Horn bytte de båda ledningen mellan varandra under flera dagar. Även när en av dem drog iväg och fick ett försprång tog det inte lång tid innan vinden gav den andre fördel istället.

En unik havskappsegling

Till skillnad från Vendée Globe, The Ocean Race, och de hastighetsrekord över stora hav som det ofta rapporteras om tar Golden Globe RAce tillbaka seglingen till det enkla och rudimentära. Deltagarna får inte använda sig av moderna GPS-system, autopiloter (med undantag för vindroder), watermakers eller mobiltelefoner. Regattan ska vara så lik den första som seglades 1968-1969 som möjligt.

Inte någon gång under loppet är de deltagande medvetna om sina motståndares position och sin egna behöver de hålla koll på genom traditionell navigering med sextant och sjökort.

Se även:
Tapios båt sjönk i Södra Oceanen – räddad av ensam kvinna
Hon räddade finska Tapio – nu leder Kirsten Golden Globe
Båt förlorad i Golden Globe Race – seglare räddad
Sir Robin Knox-Johnston – en legend inom havskappseglingen

Ett varmt välkomnande

Redan innan den faktiska målgången började det samlas folk längsmed kajen i Les Sables d’Olonne. Samma plats som ett annat beryktat havskappselgingsrace håller till, nämligen Vendée Globe. Vid mållinjen väntade, Jean-Luc Van Den Heede, vinnaren från föra upplagan av Golden Globe Race, och Sir Robin Know-Johnston som vann det första Golden Globe loppet 1969.

En knapp sjömil innan målgången dog vinden ut och det tog lång tid innan Kirsten på Minnehaha kunde guppa in över mållinjen.