Sir Robin Knox-Johnston – en legend inom havskappsegling

Femtiofyra år har nu gått sedan legendariska Sir Robin Knox-Johnston skar mållinjen som den första att ha seglat ensam non stop runt jorden. Se videon!

Robin_Knox_Johnston_inledning
Femtiofyra år har gått sedan legendariska Sir Robin Knox-Johnston skar mållinjen som den första att ha seglat ensam non stop runt jorden.

Havskappsegling runt jorden kan vara rörigt. Inte minst när det ska klargöras vem som var först med vad – och vem som var snabbast. Och förresten – vad är ens en segling runt jorden?

En definition kan vara att det är en seglats där man korsar alla meridianer – åtminstone en gång. Då skulle man å andra sidan kunna säga att en ubåt som tagit sig runt Nordpolen har gjort en ”världsomsegling”.

Rörigt med alla rekord

För att krångla till detta ytterligare så skiljer man på att vara först med att runt jorden, att segla ensam runt jorden och att segla ensam non-stop runt jorden (med och utan assistans). Allt sammantaget blir det en röra av rekord hit och dit.

Sir Robin Knox-Johnston vann Golden Globe Race 1968/69 efter 312 dagar till havs.

De flesta är dock överens om att Fernando Magellan (1480-1521) var först med att klara denna bragd även om också detta kan diskuteras. Hamn ledde visserligen expeditionen som tog sig runt klotet men blev dödad strax innan varvet var komplett.

Har inspirerat miljontals seglare

Det är nu 54 år sedan som en annan legendar, Sir Robin Knox-Johnston, skar mållinjen i engelska Falmouth som segrare i Golden Globe Race. Därmed blev han först med att ha ensamseglat jorden runt non-stop. En bragd och en heroisk insats som kom att inspirera och bana väg för otaliga utmaningar runt klotet.

Sir Robin Knox-Johnston berättar om Golden Globe Race 1968/69 och hur han blev först i världen med att segla ensam non-stop jorden runt. 

Golden Globe Race, som sponsrades av Sunday Times, var den första kappseglingen som arrangerades jorden runt och var mycket kritiserat. Dels för att de flesta deltagarna misslyckades med att fullfölja racet. Men också för att en deltagare tog sitt liv under denna minst sagt tuffa utmaning.

Banade väg för fler hjältar

Golden Globe Race skulle likväl leda till grundandet av flera spektakulära havskappseglingar runt jorden där Vendée Globe är ett känt exempel. Det är också i Vendée Globe som Alex Thompson, Pip Hare och Francois Gabart har gjort sina namn. Den sistnämnde innehar för övrigt det gällande rekordet i ensamsegling non-stop runt jorden som lyder på 42 dagar och 16 timmar. Något som kan jämföras med Sir Robin Knox-Johnston 312 dagar när det begav sig.

Se också:
Francois Gabarts otroliga båt i över 40 knop på världshaven!
Säkrat sponsorskap för Crémer – Thomson blir manager
Många heroiska kvinnor i galna ensamkappseglingen runt jorden
Alex Thomson – den stora underhållaren kliver iland
Bygget av nästa generations foilande Imoca 60 är igång