Gotland Runt: 150 båtar har brutit – SMHI varnar för kuling

Över 130 båtar har brutit årets Gotland Runt. Kulingvindar tvingade in 100 deltagare i hamn innan första dygnet var över. Kvar återstår knappa 30 båtar.

Hård vind och hård kamp i årets Gotland Runt.

Seglingen är minst sagt tuff runt Gotland i år. På måndagsmorgonen hade en stor del av årets deltagare i Gotland Runt fått bryta tävlingen. Många sökte hamn redan under söndagskvällen och valde att gå in i Sandhamn.

Under första natten var vunden mycket byig och de som nått Gotland hade fått ett vindvrid som tvingat dem att gå för kryss på östsidan av ön. Från mätstationerna i Visby och Gotska Sandön har det rapporterats runt 20 meter per sekund i vindbyarna. .

– De flesta bryter för att det är jobbigt, och för att det kan bli jobbigt. Men ett och annat haveri har också inträffat. Nån har haft strul med elektronik. Andra med segel. Även sjöräddningen har fått jobba med att assistera nån båt, skriver Niklas Qvarnström som driver tangosailing.se och under tävlingen skriver uppdateringar åt KSSS.

Vid klockan 12.00 på måndagen befann sig ledarbåten Allegra, en 84-fots katamaran, utanför Huvudskärs naturreservat. Under tidig måndagsmorgon passerade jättekatamaranen Visby i farter runt 20 knop! Och det har sannerligen varit blött ombord, se videon nedan:

Om allt går vägen för besättningen ombord på Allegra tros man gå i mål först av alla runt klockan 14.00 och banrekordet ser därmed ut att utebli.

Kamp bland de mindre båtarna

Men även längre bak i fältet är det spännande. I SRS C-klassen ligger Scampin Boj Boj bra till. I klassen som 44 båtar startade återstår dock endast tre som fortfarande seglar.

Vid lunchtid återstår endast 29 båtar kvar i loppet.

Vädret håller i sig

SMHI utfärdade redan under söndagen en kulingvarning för stora delar av Östersjön. En varning som båtarna med i Gotland Runt nu får uppleva. De starka vindarna ser dessutom ut att vara med under stora delar av racet då en lättnad väntas komma först under tisdagskvällen.