Det blir namnet på Sveriges nya isbrytare – tar efter nordisk gudinna

Traditionen med att döpa isbrytare efter asagudar fortsätter. Det senaste tillskottet får sitt namn efter fruktbarhetens gudinna och blir den enda i flottan med ett kvinnligt namn.

Sjöfartsverkets senaste tillskott till isbrytarflottan kommer att prydas med namnet Idun – taget efter fruktbarhetens gudinna inom asatron.
Sjöfartsverkets senaste tillskott till isbrytarflottan kommer att prydas med namnet Idun – taget efter fruktbarhetens gudinna inom asatron.

Frej, Ymer, Ale, Atle och Oden – det går onekligen att se ett tema i hur Sjöfartsverket namnger sina isbrytare. Det är de från fornnordiska gudar som fått klä sjöfartsverkets iskrossande arbetshästar.

Att därför behålla namnet Polar Circle på den begagnade isbrytaren som nyligen köpts in från Norge var aldrig ett alternativ.

Ska föryngra flottan

Idun – fruktbarhetens och föryngrandets gudinna – är det namn som ska pryda det senaste tillskottet. Passande tycker Joel Smith, tillförordnad generaldirektör på Sjöfartsverket, då det är just precis en ”föryngring” som hon kommer att bidra med.

– Det är ett passande namn för en isbrytare som föryngrar Sjöfartsverkets flotta. I jämförelse med de andra är hon verkligen en ungdom, säger Joel Smith, tillförordnad generaldirektör.

Inte bara att måla på ett namn och nöja sig

Sjöfarten är i högsta grad internationell och det finns därför en hel del att ta i beaktning när ett namn på ett fartyg ska väljas. Det ska till exempel vara enkelt att uttala namnet på flera olika språk då namnet ska kunna ropas ut på VHF-radions vågor.

– Namnet följer den fornnordiska traditionen men nu var det en självklarhet med ett kvinnonamn, säger Joel Smith.