Sjöfartsverket planerar köp av begagnad isbrytare

Sjöfartsverkets fem isbrytare kan inom kort bli sex. Detta ifall köpet av Polar Circle går i lås. Nu testas den begagnade isbrytaren i Bottenviken.

Skippo har tidigare rapporterat om den långdragna upphandlingsprocessen som ligger till grund för Sjöfatsvekrets uppgradering till vad man kallat nästa generations isbrytare.

Nu har ytterligare en upphandling från myndigheten löpt ut. En upphandling om att köpa en mindre och bättre begagnad isbrytare som kan förstärka och komplettera Ale, det minsta fartyget i flottan.

– Vi gick ut i en upphandling om en begagnad isbrytare och det vinnande anbudet var Polar Circle, säger Sjöfartsverkets rederidirektör Fredrik Backman till Sjöfartstidningen.

Fartyget har nu tagits upp till Bottenviken och ligger för tillfället i Luleå där den ska provköras.

Skutan är byggd 2006 och mäter 74 meter mellan för och akter samt 17 från styr- till babord. Men ännu är inte köpet helt klart.

– Upphandlingen är upplagd så att vi ska säkerställa att den klarar av de specifikationer som vi har satt innan avtalet tecknas.

Modifikationer väntar om köpet går i lås

När testerna är genomförda kommer Polar Circle tas till hamn och utvärderas. Men om man väljer att slå till kommer den att behöva modifieras under de kommande månaderna för att kunna tas i drift under nästkommande säsong.