Ännu ett mastbrott i The Ocean Race – etappens andra

GUYOT-Team-Europe-mastbrott-the-ocean-race

GUYOT Environnement – Team Europe har varit följda av problem under årets upplaga av The Ocean Race. Under natten till tisdag slog katastrofen till igen.

Med knappa 600 sjömil kvar till Newport, USA, där den fjärde etappen har sin målgång tappade GUYOT Environnement – Team Europe sin mast medan besättningen seglade i tuffa förhållanden.

– Vi befinner oss cirka 600 sjömil från Newport och det är fortfarande stora vågor och starka vindar. När basten bröts hade vi vindbyar runt 25 meter per sekund och ihållande vind runt 20, säger Robert Stanjek, en av de två skepparna ombord på UYOT Environnement – Team Europe.

Alla i besättningen ska ha klarat sig utan skador och ska inom kort börja arbetet med att få båten i hamn på ett säkert sätt. Med tanke på det korta avståndet som återstår och att Newport är närmsta hamn är det inte omöjligt att laget går under en så kallad jury rig för att halta sig in i hamn och ändå säkra poäng för fjärdeplatsen under etappen.

– Det är planen men för tillfället är sjön allt för våldsam och det blåser för mycket för att vi ska kunna arbeta på däck på ett säkert sätt. Under tiden får vi arbeta fram en plan för att ta oss till fastlandet.

GUYOT Envionnement – Team Europe blir den andra båt som bryter det fjärde benet mellan Itajaí och Newport till följd av ett mastbrott. Den 27 april tvingades även Team Holcim PRB att bryta efter att deras mast fallit. Deras chanser att återuppta racet var dock bra mycket mer begränsade än de som GUYOT Environnement – Team Europe nu har.

Se även:
Trots motgångarna – Team Malizia vinner tredje etappen
Olycka i The Ocean Race – hjärnskakning på Södra Oceanen
Mastbrott i The Ocean Race – ledarbåten tvingas gå till hamn

Olycksdrabbad sedan tidigare

GUYOT Environnement – Team Europe tvingades bryta förra etappen efter att ha fått skador på skrovet. Då tog sig laget in till Kapstaden där man gjorde reperationer innan båten skeppades till Itajaí där starten för det nuvarande benet gick.

Följ The Ocean Race här.

Vi på Hamnen följer händelsen och uppdaterar artikeln när ny information kommer.