Mastbrott i The Ocean Race – ledarbåten tvingas gå i hamn

Tidigt på torsdagsmorgonen rapporterade Team Holcim-PRB att deras rigg fallit ner under natten. Vid tillfället ledde besättningen med Kevin Escoffier såväl totalen som den nya benet mot Newport.

Mastbrott-i-the-ocean-race
Team Holcim bryter masten utanför Brasiliens kust.

Klockan var strax efter 06 på torsdagsmorgonen när skeppare Kevin Escoffier ringde in olyckan till tävlingsledningen i The Ocean Race.

Båten befann sig då cirka 20 sjömil utanför Brasiliens kust i måttliga sjö- och vindförhållanden.

Hela teamet arbetar för närvarande på att ta båt och besättning i säkerhet och att hitta bästa sättet att komma tillbaka i tävlingen så snart som möjligt.

Enligt nya rapporter orsakades haveriet av ett mekaniskt fel.

– Sånt är livet, vi jobbar på att sätta upp en temporär rigg som kan ta oss till hamn för att sedan ansluta till racet så snart som möjligt igen, säger Kevin Escoffier, skeppare på Team Holcim-PRB.

Även om en vinst i det fjärde benet ser högst osannolikt ut hoppas de ändå kunna ansluta för att för egen maskin segla till Newport och ta poängen som tilldelas femteplatsen under benet.

Men tiden är knapp och att få båten till Newport innan nästa start den 21 maj kan visa vara en stor logistisk utmaning. Även att skeppa båt och mast separat kan komma att ta tid. I värsta fall kan båten tvinas tas direkt till Aarhus.

Team Holcim-PRB ledde vid mastbrottet både den totala poängställningen men också det innevarande benet mot Newport där de låg cirka 9 sjömil före 11th Hour Racing Team.

Se även:
Trots motgångarna – Team Malizia vinner tredje etappen
Olycka i The Ocean Race – hjärnskakning på Södra Oceanen

Ingen i besättningen ska ha kommit till skada under rigghaveriet.

Följ The Ocean Race här.