Amfibiefartyg – ett miniatyrsamhälle redo för strid

Effektiva landsättningar på fientlig mark. Så lyder den kortfattade uppgiften men bakom kulisserna på ett modernt amfibiefartyg jobbar inte mindre än 1 200 personer. Se videon!

Modernt-amfibiefartyg-wasp-class
Arbetsbeskrivningen för ett amfibiefartyg är enkel. Resten är desto mer komplicerat.

Arbetsbeskrivningen är enkel. Att landsätta mark- och stödtrupper på fientligt territorium genom ett amfibiskt anfall. Men sedan blir det mer komplicerat då detta kräver att inte mindre än 1 200 personer i ett litet flytande samhälle drar åt samma håll. Och där de flesta jobbar bakom kulisserna.

Se också:
Havets härskare – livet ombord på ett modernt hangarfartyg
USS Kearsarge visar musklerna i Stockholm inför Nato-övning

Vi talar om allt från besättningen uppe på kommandobryggan till barberarna som ser till att samtliga 1 200 frisyrer hålls militärmässiga. Men också om kockar, kökspersonal och butikspersonal, för att nämna en bråkdel.

På modena amfibiefartyg, som bäst beskrivs som ett mellanting mellan ett vanligt hangarfartyg och ett landstigningsfartyg, så krävs också såväl flygmekaniker som flygledning.

En uppvisning i god ordning, disiplin, logistik, yrkeskunnande och organisation.

Väloljat maskineri

Här får vi en inblick i arbetet bakom kulisserna som är en uppvisning i god ordning, disiplin, logistik, yrkeskunnande och organisation. Men förmågan att samarbeta och att dra åt samma håll.

Plats för fartyg ombord

Sist men inte minst får vi en inblick i amfibiefartyget som fenomen. En design som har utvecklades från helikopterhangarfartyget, men som också inkluderar stöd för landstigningsbåtar. De flesta amfibiefartyg har också ett så kallat welldeck.

Se videon av Youtube-kanalen Fluctus!