Konsekvenserna av fel viktfördelning

A fascinating short video on why weight distribution matters so much for trailers. This is the season where many boats will be trailered to their winter storage location. Well worth knowing what could happen with big outboards on the back. (video credit @OPCVC)

Publicerat av Dun Laoghaire Marina den 3 oktober 2016

Lätta båtar med stora utombordare kan vara en utmaning att traila. Här är en video som visar konsekvenserna av fel viktfördelning.

Det trailerbara båtlivet är fantastiskt och ger härliga möjligheter att utforska nya platser och slippa alla bekymmer som kan komma med att ha båten på en klubb med regler och avgifter.

Men det  finns många parametrar som ska stämma för att allt ska flyta fint när man fraktar och torr- eller sjösätter sin båt. 

Viktfördelningen är förmodligen den mest grundläggande och avgörande delen. Förutom att däcken kan tappa fästet med konsekvensen att hela ekipaget glider ner i havet från rampen, så kan det gå riktigt illa i trafiken. Till exempel om man har allt för mycket vikt på häcken. 

Båten på bilden är en Rupert R8 med en Evinrude G2 på 300 hk. Den ligger stabilt och bra på en trailer som är väl dimensionerad för vikten. 

Fler videor i ämnet båttrailer
Vi lär dig sjösätta med trailer
Bästa knepen för att torrsätta med trailer
Båt och trailer i ett
Otrolig landning på trailer brytande sjö!