Upptäcktsresan Gotland – vilse i Visby men hemma på havet

Landstigning på Stora Karlsö

Upptacktsresan_Gotland_3Dag 3. Bil med båt på släp på Visbys smala gator, sillgrisslor och tordmular i hundratusental och samarbete med brittiska flottan. Upptäcktsresan Gotland dag 3 hade allt.

Hamnens upptäcktsresa runt Gotland fortsätter och det är dags att sammanfatta dag 3 som började med ett nära samarbete med brittiska militärstyrkor.

Eller var det inte så?

– Nja, det är väl att överdriva men vi lyckades faktiskt övertala en svensk skyddsvakt att vakta vår trailer och vår Capelli 430 Tempest över natten mellan dag 2 och dag 3, säger Gustav Morin.

Hur lyckas man med det?

– Vi skulle hämta vår fotograf vid Gotlandsfärjan på natten. Sedan hade Claes bokat ett hotell i centrala Visby som vi desperat försökte söka upp med bil, trailer och båt på de smala gatorna. Ett idiotiskt projekt förstås, så vi drog ner till hamnen.

Och?

– Ja, där låg inte mindre än åtta brittiska patrullfartyg som vaktades av en skyddsvakt. Då tyckte Claes att han lika gärna kunde vakta vår båt också. Han gick – högst otippat – med på det.

Se alla videor från Upptäcktsresan Gotland
Dag 1: Upptäcktsresan Gotland – vackert så att man kräks
Dag 2: Vi upptäcker Fårös okända skatter med en liten motorbåt
Dag 3: Med egen liten båt till Stora Karlsö och Grå gåsen
Dag 4: Med liten trailerbar båt på Gotland – ett mäktigt avslut

Så Hamnens lilla RIB har alltså vaktats av militär med skarpladdade automatvapen under en natt?

– Precis så. Trevliga vakter men farliga vapen, haha.

Ett besök på Stora Karlsö är en upplevelse. Ännu större blir den om man kommer med egen båt. Annars måste man anpassa sig till passbåtens hålltider.

Och nästa dag skulle ni utforska Gotlands ostsida?

– Jajamen, men vädret ville annat. Det fina med trailerburna båtsemestrar är att man blixtsnabbt kan anpassa sig efter förhållandena. Vi sjösatte sålunda båten i vackra Djupvik på västsidan i stället. Därifrån fick vi en fin överfart till Stora Karlsö.

Ön med sillgrisslorna?

– Ja, och tordmular i tusen och åter tusental. Jag ska erkänna att mitt intresse för ornitologi är snubblande nära noll men det här var fanimej ett skådespel. Rekommenderas!

Mer av Upptäcktsresan Gotland:
Äventyr med trailerbar båt
En magisk resa runt Fårö
Här är det vinnande konceptet

Vad händer härnäst?

– Vi har bokat rum på Pensionat Grå Gåsen i Burgsvik där de för övrigt håller på att rigga för en ny säsong av ”Så mycket bättre”.

Vad mer tar ni med er från dag 3?

– Vi avskriver alla farhågor om att det skulle bli svårt att hitta ramper för sjösättning. Sedan vill jag påminna att hela detta äventyr kommer ut som ett stort reportage i fyra delar inom kort. Håll ut, avslutar Gustav Morin.